Såväl lokförare som tågvärdar fattas inför sommarmånaderna och nu jagar SJ semesterledig personal för att försöka förhindra att det blir kaos.

Inför årets sommar är intresset för att resa med tåg ännu större än rekordåret 2019. Samtidigt råder en omfattande brist på personal. Bristen ska bero på att SJ inte rekryterade under pandemin då resandet minskade kraftigt.

LÄS ÄVEN: Kökrisen på Arlanda fortsätter: ”Uppenbart att de inte gjort tillräckligt”

Enligt fackligt aktiva ska situationen för dem som planerar trafiken vara ”otroligt ansträngd”. Ofta saknas personal till tåg som ska gå redan nästa dag och lokförare och tågvärdar måste hittas med kort varsel.

– Det plingar ofta i mobilen hos folk som är lediga när SJ söker personal för att bemanna tågen. Det är tur att jag kan stänga av arbetstelefonen, säger lokförare som är på föräldraledighet till Arbetet.

Avgångar kan ställas in

Exakt hur många lokförare och tågvärdar som fattas kan man enligt Martina Nord, presskommunikatör vid SJ, inte säga. Men risken personalbristen utgör är tydlig.

LÄS ÄVEN: Spottloskor, hot och våld – Därför kan SJ-tåg sluta stanna i Kumla

– Vi gör allt vi kan för att undvika att behöva ställa in avgångar med kort varsel. Om avgångar ändå kommer behöva ställas in går inte att säga i nuläget.

Extra månadslön

De lokförare och tågvärdar som går med på att flytta hela sin semester till andra tider på året betalar SJ en extra månadslön till. Utöver detta har man också beslutat om ett särskilt sommartillägg för dem som går in och arbetar enstaka dagar då de skulle ha varit lediga. Men än så länge är det för tidigt att säga vilket gensvaret bland personalen blivit.