Pensionär Äldreboende Äldre Sjukvård Sjukhus
Inrikes

Personlig assistent fick inte betalt för övertid – övergav nedkissad patient

Publicerad 4/18/2020
Annons

En vårdtagare i Blekinge var på väg att överges helt naken och nedkissad i hemmet. Anledningen var att den personliga assistenten slutade arbetsdagen och inte fick betalt för övertid.

Händelsen som utspelade sig i slutet av mars i Sölvesborgs kommun har lett till en anmälan enligt lex Sarah med anledning av att vårdtagaren fått utstå förnedring, rapporterar SVT.

Det framgår att den personliga assistenten tagit kontakt med hemtjänst och meddelat att de får ta över eftersom han skulle sluta om en kvart. När hemtjänsten anlände till bostaden hade den personliga assistenten redan klätt på sig ytterkläderna och var på väg ut eftersom han inte fick betalt för att arbeta mer.

Assistenten saknade kunskap

I bostaden upptäckte hemtjänstpersonalen att vårdtagaren låg helt naken i sängen med ett läckage från sin stomipåse. Vid toaletten låg vårdtagarens kläder. Den personliga assistenten sade till hemtjänstpersonalen att skölja upp kläderna och starta tvättmaskinen vilket de inte tänkte göra. De krävde att den personliga assistenten skulle slutföra rengöringsarbetet.

Det skulle då visa sig att den personliga assistenten inte visste hur man byter till en ny platta på stomipåsen. Vårdtagaren tvingades söka sig till sjukhus för att få hjälp med plattan.

LÄS ÄVEN: Hemtjänst missade död 92-åring: ”Man har väl bara öppnat, ropat och gått”

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons