Peter Hultqvist 934

Peter Hultqvist (S)/Jimmie Åkesson (SD). Foto: Janwikifoto CC BY-SA 3.0/Faksimil Facebook

Inrikes

Peter Hultqvist i ny attack mot SD: ”fördomsfulla, hatiska, okunniga, högerextrema barbarer och rasister”

Publicerad 12/9/2021
Annons

Ett debattinlägg från försvarsminister Peter Hultqvist (S) i januari i år med udden mot Sverigedemokraterna rönte uppmärksamhet och kritik för sitt ordval. Bland annat använde sig Hultqvist av en klassisk antisemitisk retorik när han liknade SD:s politiker och sympatisörer vid grisar. På onsdagen publicerade försvarsministern en ny text där han går till hätsk verbal attack mot SD.

Om SD inom ramen för ett konservativt – av Socialdemokraterna och Miljöpartiet benämnt som ”blåbrunt” – block får inflytande över Sveriges politik ”öppnas barbariets portar”. Det menar försvarsminister Peter Hultqvist i ett debattinlägg publicerat hos nybildade socialdemokratiska Rörelsens konto på Substack.

LÄS ÄVEN: Försvarsminister Hultqvist: Sverigedemokraterna är grisar

SD ”ett gift som äter sig in i samhället”

Enligt Hultqvist faller då humanismen och ersätts med ”mörk rasism” och ”en förödande väv av fördomar, vandringssägner, hat och okunnighet”. SD liknas av försvarsministern vid ett ”gift som äter sig in i samhället”. Andra omdömen som används om partiet är ”barbarer” och ”högerextremister”.

Hultqvist beskriver SD som ett parti som ”ställer kultur mot kultur, religion mot religion, bostadsområde mot bostadsområde, hudfärg mot hudfärg och språk mot språk”. I ett försök att psykologisera framkastar försvarsministern en hypotes om att Sverigedemokraters åsikter och iver att sprida dem ”bottnar i egna misslyckanden och rädsla”.

I det sinnestillståndet ”odlas motsättningar i en förgiftad cirkel där fördomen och rädslan blir drivkraften” med vad Hultqvist rubricerar som ”hatets argumentation”.

LÄS ÄVEN: Efter ”SD är grisar” – nu stödjer Hultqvist censur på sociala medier

SD:s fel att Sverige börjar likna ett segregerat Sydafrika

Försvarsministern lägger i debattinlägget skulden på SD för att Sverige blivit ett alltmer segregerat land liknande Sydafrika med ”separate living” och ”apartheid”, ett samhälle där ”människor med olika bakgrund inte kan leva tillsammans”.

Detta i kontrast till det Sverige som Socialdemokraterna skapat där ”inga motsättningar finns mellan människor med olika bakgrund, födelseplats, nationalitet, släktförhållande, språk, identitet och kulturella rötter” och mot vilket SD utgör ett hot.

Sverigedemokraternas politik menar Hultqvist är grundad i ”pseudovetenskap”, ”socialdarwinism”, ”nonsensteorier” och ”skamliga nedrigheter” fjärran från Socialdemokraternas princip om ”alla människors lika värde”.

LÄS ÄVEN: ”Total härdsmälta”: Försvarsministern Hultqvist kritiseras efter debatten med Åkesson

S ett parti med den probleminsikt SD saknar

I motsats till SD beskriver försvarsministern sitt eget parti som ett med ”insikt om de problem som segregation, trångboddhet, kriminalitet , arbetslöshet och våld för med sig” och det ”grundläggande synsätt på människan som krävs” för att komma till rätta med dessa problem.

Med underförstådd hänvisning till nazi-Tyskland slår Hultqvist fast att ”mänskligheten med stor förskräckelse har prövat de lösningar förr” som SD nu föreslår. Om SD får inflytande över Sveriges politik blir det enligt försvarsministern ”en upprepning av samma misstag”.

LÄS ÄVEN: Hasse Johansson, 77, skällde ut försvarsminister Hultqvist i video – då kom Säpo

S-minister rekryterades från vit makt-miljö

Nyligen avslöjades att Ida Karkianen som i nytillträdda statsminister Magdalena Anderssons ombildade enpartiregering anförtrotts statsrådsposten som civilminister har ett förflutet i grovt antisemitisk vit makt-miljö och poserat på fotografier görande Hitlerhälsning.

LÄS MER: Här gör s-ministern nazisthälsning
LÄS ÄVEN: S-ministerns sambo skrev Hitlerhyllande låt om att gasa ”dessa as”

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
550VIDEO: Studentfirande i Göteborg – ”Fuck Sverige”
Annons