buss

Foto: Yujin Zhang.

Inrikes

Pilotförsök med kroppskameror på bussförare blir permanent

Publicerad 2/27/2019
Annons

Sommaren och hösten 2017 bar några av bussförarna på linje 179, som bland annat trafikerar Kista och Tensta, kroppskameror. Försöket föll väl ut och nu permanentas det på tre busslinjer.

– Vi har valt att rikta in oss på de busslinjer där det förekommer mest hot och våld, men också mycket betalningsvägran. Det här är inte lösningen på att få bort hot och våld, men det kan förhoppningsvis minska, säger Kenny Bungss, säkerhetsansvarig på Arriva.

Ökade tryggheten
De tre busslinjerna trafikerar Järva, västerort, Sollentuna, Solna, Sundbyberg och Universitetet. Kamerornas syfte är främst att öka tryggheten men man hoppas även att de ska förebygga brott. Förare som använde kamerorna kände sig tryggare och ingen av dessa utsattes för hot eller våld som ledde till polisanmälningar.

Använda kamerorna är frivilligt och förarna bestämmer själva då de ska spela in. Meningen är att de ska fungera som ett komplement till bussens kameror. Det kommer vara skyltat på de berörda hållplatserna att chaufförerna kan ha kameror på sig, som kommer vara väl synliga.

Längre fram kan chaufförer på fler linjer börja använda kroppskameror men inget är ännu bestämt.

Brottsbelastad busslinje
Linje 179 är en av de mest trafikerade busslinjerna i Stockholmsområdet och även en av de mest brottsutsatta i landet. De största problemen är att både förare och resenärer känner sig otrygga, frekventa hot- och våldssituationer samt intäktsförluster genom utbredd betalningsvägran.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons