PKK-symboler på byggnader i Stockholm – Turkiet rasar
PKK-propaganda på Stockholms stadshus / Utrikesminister Ann Linde (S). Faksimil Twitter.

I sociala medier florerar nu ett antal bilder och filmer där den kurdiska terrororganisationen PKK:s fana och symboler till synes projiceras på olika välkända byggnader i Stockholm. Enligt utrikesdepartementet är det en kampanj med målsättningen att förstöra Sveriges chanser att släppas in i Nato.

”Det här är en medveten och illvillig påverkanskampanj med tydligt mål att förhindra Sveriges anslutning till Nato”, skriver UD i ett uttalande.

LÄS ÄVEN: S kontaktade kurdiska företrädare i Syrien för att få Kakabaveh rösta rätt

Slappt förhållande till att bekämpa terror

Den 18 maj lämnade Sverige och Finland in sina ansökningar om Natomedlemskap till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Turkiet motsätter sig ländernas medlemskap, i synnerhet Sveriges.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu menar att både Sverige och Finland ”öppet stödjer PKK” och den turkiske presidenten, Recep Tayyip Erdoğan, har kallat Sverige ”ett vandrarhem för terrorister”.

Nu kommenterar Turkiet PKK-symbolerna i Stockholm med att den kurdiska milisen skadar Sveriges nationella intressen. Utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu berättar för TRT World på fredagen att kampanjen visar hur slappt förhållande svenska lagar och myndigheter har till att bekämpa terror.

– Terroristorganisationen PKK skadar inte bara oss i Turkiet men också Sveriges nationella intressen. I synnerhet gör den allt för att hindra Sverige från att bli en Nato-medlem, säger Çavuşoğlutill TRT World.

LÄS ÄVEN: Linde charmar Turkiet: ”PKK är terrorister” – men S-topp kampanjar för kurdiska milisen

”Fördömer PKK”

PKK-medlemmar, liksom medlemmar av andra utländska terrororganisationer, har i många år funnit en fristad i Sverige. Utrikesminister Ann Linde (S) menar dock att Turkiets bild av den svenska regeringens samröre med terrorgruppen bygger på ”missförstånd”. PKK är nämligen klassat som en terrororganisation av EU och därmed även av Sverige. UD förtydligar nu att man ”fördömer PKK”, skriver Svt.

UD markerar även mot en film där utrikesminister Ann Linde hörs säga att Sverige alltid kommer vara tacksamt för det som ”kurderna gjort i kampen mot terrorismen”. Uttalandet har placerats i ett sammanhang som gör att det framstår som ett stöd för PKK, något UD nu vänder sig mot.

”Meddelanden och bilder som vi har anledning att tro har manipulerats har spridits på sociala medier, och antyder att Sverige stödjer PKK”, skriver UD. Nedan är ytterligare några exempel:

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Almgren

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.