politi jyllandsposten

Foto t.h: Simon Wedege Petersen

Inrikes

Planerade massaker på Jyllands-Posten efter Muhammedkarikatyrer – studerar nu i Sverige

Publicerad 1/29/2020
Annons

En man och hans medbrottslingar planerade att mörda så många som möjligt av personalen på danska Jyllands-Posten. I sista stund kunde de dock gripas av polis. Mannen misstänkts även ha planerat nya terrorbrott inifrån fängelset. Idag är han fri – och studerar till civilingenjör på ett universitet i Sverige.

Den 29 december 2010 grep den danska polisen flera män. Detta då de planerade att utföra en massaker och ”döda så många som möjligt” på den danska tidningen Jyllands-Posten. Motivet var att tidningen publicerat teckningar på profeten Muhammed.

Männen dömdes till fängelsestraff. Då tre av männen var svenska medborgare förflyttades de senare till Sverige för att avtjäna sina straff här.

Den ena mannen, som i dag är i 40-årsåldern, misstänktes även ha planerat fler terrorbrott inne i fängelset, rapporterar Aftonbladet. I mannens cell hittade man instruktioner för att tillverka en bomb – och en karta över Köpenhamns kollektivtrafik.

Misskötte sig i svenska fängelset

När mannen förflyttades till Sverige för att fortsätta avtjäna sitt straff placerades han på en säkerhetsavdelning. Enligt Kriminalvården var mannen rymningsbenägen och dokumenterat våldsam. Under tiden i svenskt fängelse misskötte han sig och tog emot flera varningar. En gång sade han att han var beredd att ”döda och mörda”.

Kriminalvården konstaterade att han är benägen att fortsätta med allvarlig brottslighet samtidigt som han befinner sig i fängelset.

Studerar till civilingenjör

I ett senare utlåtande från Kriminalvården står det att mannen har blivit lugnare. Då bedömde man att han inte längre behövde vara placerad på en säkerhetsavdelning.

För drygt ett år sedan släpptes mannen fri. Under våren 2019 skrev han in sig på en utbildning på ett svenskt universitet.

– Personen läser här och studerar till civilingenjör i datateknik, säger en pressansvarig på det aktuella universitetet till Aftonbladet.

Mannen har idag bytt namn.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
661Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons