Polens förre utrikesminister om Nord stream-läckan: ”Tack, USA”
Foto: Martin Lahousse/Danska flygvapnet/Facebook

EU-parlamentarikern tillika Polens förre utrikesminister Radoslaw Sikorski tackar USA efter de gasläckor som uppstod från de båda Nord stream-gasledningarna i Östersjön. Tacket framförs i inlägg på Twitter. Samtidigt tätnar mystiken kring ett amerikanskt örlogsfartyg för ”specialoperationer” som rört sig i Östersjön.

Det var natten till måndagen respektive måndagskvällen som först Nord stream 2 och därefter Nord stream 1 sprang läck på Östersjöns botten. De båda gasledningarna går från Ryssland till Tyskland.

En tysk regeringskälla uppgav redan under måndagskvällen att den tyska regeringen misstänker sabotage, och omedelbart uppstod spekulationer om vilka som kunde ligga bakom. Misstankar riktades tidigt mot främst Ukraina och Ryssland, men även USA, Storbritannien och Polen har nämnts.

LÄS MER: Ukraina pekas ut för misstänkt Nord stream-sabotage

”Tack, USA”

Under tisdagen twittrade den polske EU-parlamentarikern tillika tidigare polske utrikesministern Radoslaw Sikorski ut: ”Tack, USA” med en bild från gasläckan. Tweeten har av många tolkats som att Sikorski menar att det är USA som ligger bakom och har saboterat de båda rysk-tyska gasledningarna.

Efter att Sikorskis tweet uppmärksammats av flera medier skrev han nya inlägg där han istället skyller läckorna på Ryssland, samtidigt som han påpekar att Ukraina och ”östersjöstaterna” aldrig ville ha Nord stream och att de kunnat användas av Putin för att ”utpressa och föra krig mot Östeuropa”.

I och med att Nord stream-ledningarna är utslagna blir Tyskland och Västeuropa beroende av gasledningarna genom Polen, Ukraina och Belarus för att köpa rysk gas. Dessutom inviger Polen nu en egen gasledning, Baltic Pipe, som leder gas från norska gasfält i Nordsjön, via Danmark och Östersjön, till Polen.

Amerikanskt amfibiefartyg

Spekulationerna om att USA skulle ligga bakom sabotaget mot Nord stream späs i sociala medier på av att det amerikanska amfibiefartyget USS Kearsarge, som bland annat används till ”specialoperationer”, så sent som förra veckan rörde sig i Östersjön.

USS Kearsarge vållade stor uppståndelse vid sitt besök Stockholm i början av juni. I mitten av samma månad deltog amfibiefartyget i militärövningen Baltops 2022. Förutom USA deltog även Nato-länderna Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Frankrike, Tyskland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Storbritannien och Turkiet samt Sverige och Finland i övningen.

USS Kearsarge i Stockholm. Foto: Sinikka Halme

I slutet av juni lämnade USS Kearsarge Östersjön och satte kurs mot marinbasen Brest i norra Frankrike. I början av augusti återvände fartyget till Östersjön där det de senaste veckorna besökt bland annat Finland, Litauen och Polen samt genomfört manövrar tillsammans med andra Natoländer, svenska marinen samt ytterligare amerikanska örlogsfartyg.

Den senaste allmänt tillgängliga AIS-datan för USS Kearsarge visar att det förra onsdagen befann sig mellan Simrishamn i Skåne och danska Bornholm. Därefter har AIS-datan stängts av, vilket kan tolkas som att örlogsfaryget inte vill att allmänheten ska veta var det befunnit sig sedan dess.

Faksimil

Enligt ett Facebookinlägg från i lördags verkar det då emellertid fortfarande ha befunnit sig i Östersjöområdet. Mindre än två dygn senare small det i svensk ekonomisk zon när Nord stream 2 sprang läck. Några timmar senare var det dags för Nord stream 1 att slås ut med en ny rejäl smäll.

LÄS MER: Explosioner registrerades i Sverige när gasledningar sprang läck

Ryssland får skulden

Ukraina blev under måndagen utpekad som huvudmisstänkt för sabotaget i den tyska dagstidningen Tagesspiegel, men ganska snart skiftades fokus mot Ryssland. Sedan dess tycks de flesta i västvärlden vara överens om att det är ryssarna som sprängt sina egna gasledningar. Vad syftet med det skulle vara är oklart.

Från ryskt håll avfärdas emellertid anklagelserna. Under onsdagen kallade Kremltalesmannen Dmitrij Peskov idén att Ryssland skulle ligga bakom för ”dumheter”.

– Nord stream 2-ledningarna är fyllda med gas. Hela systemet är redo att pumpa gas, och gasen är väldigt dyr. Nu försvinner gasen iväg upp i luften, sade han.

Peskov uppmanar dessutom alla att invänta de utredningar han hoppas få från Sverige och Danmark eftersom gasledningarna sprang läck i svensk och dansk ekonomisk zon.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!