En polisoperatör verksam i Göteborg underlät vid flera tillfällen att agera på larm om pågående brott. Nu ställs mannen inför rätta för tjänstefel.

Det första tillfället som omfattas av åtalet rör ett larm den 13 juli förra året. En äldre kvinna boende i en jordbruksfastighet i Skaraborgsområdet upptäckte att hon hade påhälsning av tjuvar och larmade polisen.

Nekade skicka patrull vid pågående inbrott hos äldre kvinna

På en inspelning av larmsamtalet hörs operatören neka kvinnan hjälp eftersom han menar att det inte är inbrott om tjuvarna inte tagit sig in i bostadshuset utan bara i fastighetens kringbyggnader.

Det skulle senare visa sig att flera andra boende i området utsatts för inbrott samma natt av vad man tror är samma stöldliga som till följd av polisoperatörens underlåtenhet att trots larm skicka ut en patrull kunde operera ostört.

Polisoperatören uppger i förhör att han inte minns samtalet med kvinnan som dock finns dokumenterat på ljudinspelning.

Ignorerade larm om överfallsvåldtäkt mot minderårig

Bara ett par dagar senare var det dags igen. En person ringde in ett larm om en pågående överfallsvåldtäkt av en minderårig flicka i anslutning till en taxi.

Inringaren uppgav plats och registreringsnummer på taxibilen men fick bara ett ”mmm” till svar av operatören som sedan avslutade samtalet utan att skicka ut någon patrull.

Flickan som höll på att våldtas hade dock tur i att även en annan person iakttagit vad som pågick och slagit larm till polisen. Det samtalet inkom strax senare och togs emot av en annan operatör som beslöt skicka en patrull till platsen som kunde avbryta våldtäkten och gripa förövaren.

Åtalas för tjänstefel

Båda larmen borde ha hanterats med högsta prioritet, prio 1, en ”etta” enligt den bedömning som operatörens gruppchef gjort. Att mannen valt att inte agera på dem överhuvudtaget bedöms som så allvarligt att han nu ställs inför rätta för tjänstefel.

Operatören vill varken själv eller via sin advokat kommentera åtalet till media.