Inte en polis på gator och torg under ett helt dygn i hela Sverige. Det scenariot kan bli verklighet om polisman Anna Ekstam får som hon vill. Hon arbetar som förundersökningsledare i Bergslagen och uppmanar i ett upprop publicerat i Polistidningen alla poliser i landet att klimatstrejka med Greta Thunberg den 27 september. Samhällsnytt kan nu avslöja att Ekstam engagerar sig med en vänsterextrem rörelse som leds av en brottsdömd AFA-profil.

Eskalerande gängkriminalitet, nya rekord i dödsskjutningar, uppåtpekande kurva för grupp- och överfallsvåldtäkter är inte vad polisens förundersökningsledare Anna Ekstam ser som det stora hotet mot det svenska rättssamhället eller vara de utmaningar som gör att polisens resurser inte räcker till.

I stället är det den globala uppvärmning hon tror är i antågande som blir ”den svåraste uppgift vi någonsin kommer att behöva hantera”. Ekstam beskriver i en insändare i Polistidningen en värld där stora delar av jorden står i brand, horder av ”klimatflyktingar” är i rörelse mot Europa och världssvält råder på grund av global brist på mat och vatten.

Polisen kommer i denna hotande framtid att ställas inför ”ofattbara situationer” tror Ekstam:

”Polisens hjälp kommer att eftersökas allt oftare och till det mest ofattbara situationer, poliser kommenderas långt bort från sina familjer och det arbete vi ska sköta kommer att få nya dimensioner av aldrig tidigare skådat slag. Polisen kommer inte att räcka till. Poliser kommer inte längre att vilja vara poliser, av helt andra orsaker än idag.”

Enligt förundersökningsledaren finns dock en liten strimma hopp om att vi kan undvika att de allra värsta inslagen i detta domedagsscenario blir verklighet. Lösningen stavas klimatstrejk med Greta:

”Med förtvivlan vädjar jag till Polisförbundet att hörsamma Greta Thunbergs uppmaning till strejk för klimatet den 27 september.”

Får kritik
Ekstam tar i sin insändare inte upp vad som händer med lag och ordning och tryggheten i samhället om alla poliser stannar hemma från jobbet. Inte heller berörs det faktum att en sådan strejk kan vara avtals- och lagbrott.

Insändaren får hård kritik, bland annat från Samtidens chefredaktör Dick Erixon. Polisen ska ägna sig åt att bekämpa brott, inte politisk aktivism, skriver han i en ledare.

LÄS ÄVEN: Kvinnliga polisstudenter för fysiskt och psykiskt svaga för att hantera tjänstevapen – får ändå fortsätta

Erixon skriver också att personer inom kåren som Ekstam bör avlägsnas från polisorganisationen. Detta eftersom de missköter sitt jobb och undergräver den höga arbetsmoral som krävs för att kunna uträtta de svåra arbetsuppgifter poliser ställs inför på jobbet.

Klimatextremist
Samhällsnytt kan avslöja att förundersökningsledare Anna Ekstam engagerar sig för den vänsterextrema rörelsen Extinction Rebellion som uppger att de med direkt aktion och lagbrott rubricerade som civil olydnad som verktyg ska tvinga makthavare att agera för att ’rädda klimatet’.

På måndagen uppmärksammade vi att Extinction Rebellion i Sverige leds av en brottsdömd man med koppling till den våldsbejakande vänsterextremistiska rörelsen AFA.

LÄS ÄVEN: Klimat-Gretas tröjskandal var en insamling till vänsterextremistisk brottsorganisation

LÄS ÄVEN: Klimataktivisternas olagliga aktion urartade i vandalisering – ”Vi vill lamslå samhället”

”Sluta konsumera”
I mitten av mars uppmärksammade Dalarnas Tidningar när Ekstam deltog i Greta Thunbergs miljöprotest i Falun. Förundersökningsledaren bar ett plakat med uppmaningen ”Agera – sluta konsumera” och hade i sin dotters händer satt ett annat plakat med texten ”Har jag en framtid?”

LÄS ÄVEN: Klimat-Greta djupt involverad i vänsterextrema Extinction Rebellion

Inget svar från polisen
Samhällsnytt har sökt Ekstam för att ställa frågor om hur hon ser på att använda polisen och deras organ som politisk och aktivistisk plattform. När vi söker förundersökningsledaren får vi olika uppgifter från polisens växel. De frågar bland annat vad ärendet gäller och ber om att först få kolla med Ekstam. Efter en kort väntan återkommer telefonisten med beskedet att Ekstam är på semester.

LÄS ÄVEN: Den som inte klarar de fysiska kraven ska ändå antas till polisutbildning

Vid ytterligare en påringning meddelar växeln att det är ”märkligt” att vi fått beskedet att hon är på semester då ingen sådan uppgift är noterad. Därefter söker vi Ekstams chef, polisinspektör Robert Hansson för att få hans syn på att personal utlyser vilda strejker och har kopplingar till en vänsterextrem rörelse med brottsdömda personer i ledningen. Hansson meddelar att han inte vill uttala sig i ärendet.

 

Vi har under dagen också sökt Anna Hjorth, t.f. chefredaktör och ansvarig utgivare för Polistidningen, men utan resultat. Vi ville veta hur tidningen resonerat kring publiceringen av en text som kan uppfattas uppmana till lag- och avtalsbrott och om man tagit i beaktande vilka konsekvenser de skulle få för samhället om poliser i landet hörsammade Ekstams uppmaning till generalstrejk.

”Verkar som kraven borde skärpas igen”
I sociala medier rasar många över det faktum att Ekstam använder polisen och polisens tidning som plattformar för klimataktivism.LÄS ÄVEN: Polisen inspireras av Klimat-Greta ”för att öka förmågan i det brottsbekämpande arbetet”