polis-eritreakaos-feature

Faksimil

Inrikes

Polis om eritreankaoset på Järvafältet: ”Som ett slagfält”

Publicerad 8/30/2023
Annons

”Jag trodde att min sista stund var kommen” och ”som ett slagfält”. Så beskriver en polis från Göteborg det eritreanska upploppet på Järvafältet utanför Stockholm i början av augusti.

Beskrivningen är hämtad ur en anmälan till Arbetsmiljöverket som en polis som normalt arbetar i centrala Göteborg gjorde förra veckan. Den handlar om de krigslika scener som utspelade sig på Järvafältet den 3 augusti då eritreanska regimanhängare och regimmotståndare drabbade samman.

”Min grupp som bestod av 8 poliser skulle stoppa ca 1000 mycket agiterade demonstranter. Demonstranterna ’vällde’ ner mot oss och jag trodde att ’min sista stund’ var kommen”, står bland annat att läsa i anmälan som senare fortsätter:

LÄS ÄVEN: De häktas efter eritreanska kriget på Järvafältet

”Väl inne i området attackerade demonstranterna personerna som var inne i området. Det var som ett slagfält och människor slogs överallt med varandra. Det användes träklubbor, kofötter, järnstänger med mera vid attackerna. Personerna på insidan hade lagt upp ’vapenförråd’ och verkade väl förberedda på attacken.”

Den anmälande polisen tror att poliserna lyckades förhindra ”ett flertal dödsfall” under det våldsamma upploppet.

Tre poliser och ett 50-tal ur allmänheten skadades i det eritreanska kaoset. Fler än hundra omhändertogs och femton personer utvisades från Sverige.

LÄS ÄVEN: Se HELA eritreanska kriget på Järvafältet

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons