Polis polisen kravall

Polisinsats i samband med fotbollsderbyt mellan AIK och Djurgården. Faksimil Instagram

Inrikes

Polisbrutalitet mot fotbollsbesökare kritiseras: ”När Tensta boys snear vågar ingen myndighet gå in”

Publicerad 5/17/2019
Annons

Polisen möter hård kritik efter insatsen under fotbollsderbyt mellan AIK och Djurgården på söndagen. Justitieombudsmannen (JO) har mottagit ett stort antal anmälningar. I sociala medier kritiseras polisen för att gå hårt fram mot fotbollssupportrar men inte våga angripa kriminella i ’utsatta områden’ på samma sätt.

I sociala medier har det cirkulerat flera videoklipp som visar hur polisen skrämmer fotbollssupportrar för att få dem att springa samtidigt som de vevar med sina batonger. I en sekvens hörs en polis även hota att ”bryta fingret” av en supporter.

Enligt lokaltidningen Mitti har Justitieombudsmannen (JO) mottagit 15 anmälningar rörande polisinsatsen. I en anmälan skriver en supporter, ”vi ville bara gå på en fotbollsmatch och se vårat favoritlag spela. Är det så mycket begärt?”.

Det framkommer i en anmälan att en 17-åring ska ha lämnat när polisen tvingade bort honom. Trots det blev han ändå slagen och pepparsprejad.

”…tre polismän anser jag har agerat helt fel då dom gav sig på mig utan att ge mig någon order och delade ut cirka 4 batongslag trots att jag höll händerna över huvudet och väldigt tydligt försökte visa att jag inte vill något ont.”

Videoklippet här nedanför är i två delar. Klicka på den grå pilen till höger i rutan för att se del två.

https://www.instagram.com/p/BxbdB5jIzgt/?utm_source=ig_web_copy_link

”Lade mig inte ned tillräckligt snabbt”
Det framgår av flera anmälningar att polisen har slagit trots att personen inte gjort något motstånd. En person skriver, ”jag blev slagen med batong på smalbenet för att att jag inte lade mig ned tillräckligt snabbt enligt polisen”.

Ett antal anmälningar behandlar en situation som inträffade innan matchen vid Skärmarbrinks tunnelbanestation där ”kedjor av poliser” ska ha omringat en grupp supportrar. Därefter ska personerna ha lagts ned på marken och fått ligga där i en timme för att sedan transporteras iväg med SL-buss till Västerhaninge söder om Stockholm. Polisen uppgav att samtliga blev avlägsnade enligt lagen om störande av allmän ordning.

En av de avlägsnade var en kvinnlig supporter som uppger att hon hade gått fel väg. Hon uppger att polisen ansåg det vara motiverat att stänga in henne, tvinga henne att sitta på marken och avhysa henne med buss till långt söder om Stockholm.

Polisen ska även ha uppgett till en anmälare som transporterades till Ösmo i Nynäshamns kommun att de inte visste varför de höll kvar supportrarna. ”Allt det här för att vi var på fel plats vid fel tid. Vi ville bara gå på en fotbollsmatch och se vårat favoritlag spela. Är det så mycket begärt?”

”När Tensta boys blir snea vågar ingen myndighet gå in”
I sociala medier har flera personer reagerat kritiskt mot polisens arbetsmetoder i samband med fotbollsmatchen. En person menar att polisen inte har några problem med att agera mot fotbollssupportrar, ”men när Tensta boys blir snea då vågar ingen myndighet gå in. Då får 25 mammor gå ut på gatan och stoppa kravaller. Vad säger det er?”.

Detta är något som uppmärksammades av norska NRK när de besökte Rinkeby för några år sedan. En polischef berättar att patrullen ”max har ett par minuter på sig för att lösa ärendet och komma därifrån”.

Fiendelagens supportrar enades i ramsa mot polisen
Under derbymatchen skanderade AIK och Djurgårdspubliken tillsammans en växelramsa mot polisen.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1047Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons