canna

Genrebild / Mats Karlsson, chef underrättelseenhet Syd.
Foto: Elsa Olofsson / Anna Hermansson

Inrikes

Polischef efterlyser straffrihet för skötsamma cannabisrökare

Publicerad 11/15/2021
Annons

Polisens underrättelsechef i Region Syd, Mats Karlsson, anser att svensk narkotikapolitik har misslyckats. Nu föreslår han att bruk och mindre innehav av cannabis ska avkriminaliseras.

Enligt Karlsson är det för mycket fokus på lagföring och repression. Samtidigt som det kan vara ett viktigt verktyg i vissa sammanhang fungerar det inte som enda medel menar han.

”Det kostar mer än det smakar”, slår han fast och påpekar att många som använder droger inte bryter mot andra lagar. De sköter sina jobb och blir varken livstidskriminella eller fastnar i enorm misär.

Att lagföra småbrukarna är kontraproduktivt för samhället i stort, menar Karlsson, eftersom en drogrelaterad dom kan göra mer skada än droganvändandet i sig.

– Du kanske inte får jobbet du hade önskat dig, inte körkortet du hade behövt för att få jobbet du önskar. Lagföring får konsekvenser. Och visst, man kan lägga ansvaret på den enskilde som valt att begå brott men staten väljer också inom vissa ramar vad som är brott och inte.

LÄS ÄVEN: Avkriminalisera cannabis – för skötsamma

”Narkotikapolitiken bygger på fördomar”

Karlsson anser att narkotikapolitiken till stor del bygger på fördomar och repression snarare än kunskap och stöd. Därför menar han att det är dags att tänka om. Karlsson efterlyser nu en förutsättningslös diskussion om droger med fokus på att människor inte ska fara illa.

Karlsson påpekar även att avkriminalisering av små mängder skulle frigöra resurser som polisen istället kan lägga på att sätta fast de som tjänar pengar på knarkhandeln och samtidigt erbjuda mer stöd till de personer som behöver det.

LÄS ÄVEN: Cannabis ökar i Sverige – alltfler ser drogen som ofarlig

Drogmarknaden är 10 gånger större än tidigare beräknat

Enligt SVT låg hela 72 procent av alla cannabisbeslag under 2018 på under 10 gram, 80 procent av beslagen låg på under 20 gram. Detta betyder att en stor del av polisens arbete ägnas åt att lagföra brukare snarare än de som handlar med större mängder.

– Vi måste våga tänka tanken att vi inte kommer att få ett narkotikafritt samhälle. Vad är då bästa åtgärden för att minimera skadeverkningarna?

Centralförbundet för alkohol – och narkotikaupplysning har tidigare uppskattat att det konsumeras cirka 15 ton narkotika i Sverige per år. Tack vare den insyn polisen fick i våras, via EncroChat, i droghanteringen bland kriminella står det nu klart att användningen är uppemot tio gånger så stor, något som framgår i NOA:s rapport ”Lärdomar av Encrochat”.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
933Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons