Polischef högg ned sin fru – trodde hon var spetsnaz-soldat
Foto: Polisen

Kriminalinspektör Per-Olof Ekholm, förundersökningsledare och tidigare stationsbefäl vid Södertäljepolisen, åtalas för mordförsök på sin fru. Övertygad om att hustrun var en rysk spetsnaz-soldat gick han i juni månad till våldsam attack mot och försökte hugga ihjäl henne inför deras gemensamma barn.

Ekholm är i juni i år sjukskriven från Polismyndigheten. Samnytt har kontaktat polisen, som emellertid inte vill svara på hur länge han då varit tagen ur tjänst.

Enligt utredningen lider polischefen sedan en tid av hallucinationer, som inte minst utlösts av den ryska invasionen av Ukraina. Han inbillar sig att Ryssland även invaderat Sverige och tror sig se stridsvagnar utanför huset och ryska soldater som avrättar människor.

”Då såg jag en massgrav”

En morgon vaknar Ekholm upp och tittar ut genom fönstret.

– Då såg jag en massgrav, säger han i polisförhör.

– När jag tittar ut så håller de på och täcka igen den där graven.

– Ja, det var spetsnaz. Alltså ryssar, förklarar polischefen.

I synnerhet under maj och juni månader blir Ekholm allt mer paranoid. Han ”patrullerar” utanför huset, säger att han sett ryska fallskärmssoldater och beordrar barnen att fly och ta skydd undan handgranater.

Blodig kvinna utanför

En natt i juni bankar det på dörren till en villa i Nykvarn. Utanför står en kraftigt blödande grannfru med sina två döttrar. Hon har upprepade gånger blivit knivhuggen av sin man, Per-Olof Ekholm.

Blod utanför grannens hus. Foto: Polisen

– Jag slogs med en tomte som jag kallar honom för, förklarar Ekholm i förhör.

Polisen: En tomte?

– En rysk soldat. Spetsnaz-soldat.

Ekholm säger att han, beväpnad med en filékniv, velat ”skydda sin familj”. Han har i sitt förvirrade tillstånd plötsligt fått för sig att hustrun är en rysk elitsoldat.

– Jag har upplevt en spetsnaz på fem centimeters avstånd som bara skriker rakt i ansiktet och jag slogs för livet, berättar han.

Försök till mord

Per-Olof Ekholm åtalas nu för mordförsök och grovt barnfridsbrott. Anledningen till den andra åtalspunkten är att parets nioåriga dotter blev vittne till den brutala attacken.

Hustrun blödde efter attacken kraftigt från flera knivsår, inte minst i form av avvärjningsskador, men klarade sig undan livshotande skador.

Blodig trappa. Foto: Polisen

I polisförhör säger polischefen att han inte minns händelsen och han förnekar att han försökt döda sin fru. Ekholms advokat Peter Ataseven säger att hans klient utförde dådet under ”någon form av tillfällig sinnesförvirring”.

Då den åtalade är polis är det Särskilda åklagarkammaren som ansvarar för målet.

LÄS ÄVEN: Se hur riksdagsvalet slutar enligt spelbolagen

LÄS ÄVEN: Åkte fast i polisens pedofilrazzia – jobbar nu på sjukhus

LÄS ÄVEN: Här slår rånarna till mot barnfamilj – skjuter pappa inför barnen

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.