Polischef om korankravaller: ”Isolerad händelse”
Korankravaller/Benjamin Prom Foto: TikTok/Polisen

Polisområdeschefen i Norrköping, Benjamin Prom, har analyserat korankravallerna i det invandrardominerade området Navestad och gör nu bedömningen att våldet med bland annat stenkastning mot polisen, räddningstjänst och eldhärjade fordon var en så kallad isolerad händelse.

Det har passerat en och en halv månad sedan de krigsliknande scenerna som utbröt utan att politikern Rasmus Paludan ens hade anlänt till kommunen. Tidigare i veckan besökte justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) området för att bilda sig en uppfattning kring upploppen och utvecklingen.

LÄS ÄVEN: Polisen: Hundratals poliser kan ha skadats i korankravallerna

Statstelevisionen rapporterar att polisen nu bedömer läget som ”väldigt lugnt”. Detta eftersom man har arbetat med trygghetsskapande åtgärder i samband med ”goda krafter”.

Benjamin Prom är polisområdeschef i Norrköping och han kan inte förklara varför korankravaller utbröt i området men slår fast att det är en ”isolerad händelse”.

– Den här händelsen sticker ut som någon form av undantag och fenomen som vi inte riktigt kan förklara, anser vi, säger Prom till SVT.

”Vi bränner upp hela landet för vår tro”

Samnytt visade bilder från Navestad under korankravallerna. I ett videoklipp hörs en upploppsmakare säga följande:

– Är ni glada svenska staten? Det är det här ni vill. Ni ska få det. Ni låter den här horungen komma hit och bränna koranen. Vi ska knulla era mammor. Ni vet inte att vi muslimer dör för vår tro, vi bränner upp hela landet för vår tro, hela världen vi bränner upp vår tro, säger en man i videon.

Polischefen ville förbjuda islamkritik

I slutet av april uppmärksammade Samnytt att polischefen Benjamin Prom ville stoppa politikern Rasmus Paludan från att genomföra fler grundlagsskyddade demonstrationer i staden. Prom sa även till Expressen att politikern inte kommer att få genomföra fler demonstrationer i staden.

– Vi möttes av ett totalt våldsangrepp som vi aldrig riktigt har skådat förut, berättade Prom.

– Man blev ju rädd såklart.

Samtidigt som Proms utspel ställde sig Thomas Bull, justitieråd i Högsta förvaltningsdomen, tveksam till att polisen har lagliga möjligheter att neka Paludan tillstånd.

LÄS ÄVEN: Polischef vill stoppa Paludan – justitieråd: ”Ingen bra utveckling för demokratin”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!