På onsdagskvällen höll Joakim Lamotte sin sista direktsändning där han uppgav varför skälen till avslutet. Lamotte säger att polisen lägger ned alla hundratals anmälningar rörande olaga hot. Detta samtidigt som personer fortsätter att terrorisera honom, familjen, fruns arbetskamrater och även deras barn.
– Rättsystemet är inte byggt för den här formen av provokativ journalistisk som i flera fall leder till hot, svarar polischefen Erik Nord.

Efter tjugo år som journalist väljer nu Lamotte att avsluta karriären. I en intervju med Expressen på onsdagen säger Lamotte att Polismyndigheten inte tar hoten på allvar.

LÄS ÄVEN: Lamotte slutar efter hot mot familjen: ”Polisen lägger ned ALLA anmälningar”

Lamotte berättar att han nyligen har varit i kontakt med utredare hos polisen rörande ett mordhot där en person hotade att skjuta honom i huvudet. Men trots att Lamotte hade tagit reda på vem personen är visade det sig inte vara till någon hjälp.

– Om jag ska jobba på det sättet som jag gör behöver jag få något slags skydd från polisen och att man tar de här anmälningarna på allvar. Det känner jag inte att jag får i dag. Jag vet inte riktigt på vad det beror på – om det är inkompetens eller om vad det är, säger Lamotte till Expressen.

– Tyvärr har det blivit så att de som velat få mig tystad har vunnit nu och det är jättetråkigt, men jag känner någonstans nu att jag får sätta min familj i första rummet. Jag vill inte att min fru och barn ska bli lidande av vad jag gör, säger han.

Lamottes polisanmälningar. Foto: Privat

Polischefen: ”Rättsystemet är inte byggt för provokativ journalistik”

Erik Nord är polishcef i Storgöteborg och han berättar att myndigheten har behandlat flera anmälningar från Lamotte. Men enligt polischefen är dagens rättsystem ”inte byggt för den här formen av provokativ journalistik”.

– Jag kan dock inte säga hur många just nu, men rättsystemet är inte byggt för den här formen av provokativ journalistisk som i flera fall leder till hot. Dessutom är det svårt att utreda dessa brott och därför läggs anmälningarna ofta ner. Lamotte berättar också att han blivit fysiskt attackerad. Vid ett tillfälle på en Göteborgskrog och vid ett annat tillfälle i en mellanstor svensk stad, säger Nord till Expressen.

LÄS ÄVEN: Polisen: ”Går INTE att krossa gängen – och vi är inte ute efter det”