Erik Nord, chef för Polisområde Storgöteborg, uppmanar i en rad inlägg på Twitter till bojkott mot livsmedelsföretaget Nestlé. Anledningen är företagets vägran att helt avbryta sin verksamhet i Ryssland och ryskspråkiga länder i Asien.

Den schweiziska livsmedelsjätten skriver i ett pressmeddelande 11 mars att det stoppat all annonsering och avbrutit alla investeringar i samt hävt såväl import som export av livsmedelsprodukter till och från Ryssland. Bakgrunden till det är den ryska invasionen av Ukraina.

Undantag från bojkotten har emellertid gjorts för ”nödvändig mat” som barnmat och specialmat för husdjur, riktad till särskilda handlare och veterinärkliniker. Företaget skriver också i pressmeddelandet att det har ett ansvar för sina 7000 anställda i Ryssland.

Kräver total bojkott

Kritiska röster menar emellertid att Nestlé borde bojkotta Ryssland totalt, oavsett om det drabbar ryska spädbarn och husjur. En av de mer hårdföra anhängarna av totalt handelskrig mot Ryssland är polischefen Erik Nord.

Faksimil

Nord anklagar dem som stöder Nestlé att ”indirekt stödja de ryska krigsbrotten i Ukraina”. På en fråga om det är rätt att småbarn i Ryssland ska drabbas av sanktioner, svarar han:

”Hur tycker du det ser ut för småbarnen i Ukraina? Det är inte frågan om salomonisk rättvisa utan att Ryssland sitter på lösningen att göra dig [sic!] av med Putin!”

Faksimil

Erik Nord får viss kritik för att han i sin polisroll twittrar ut uppmaningar till bojkott mot ett företag. På sin Twitterprofil skriver Nord att han: ”Deltar i Twitter utifrån den yrkesrollen.”

Exporterar till flera länder

Nestlé har de senaste åren investerat miljardbelopp räknat i svenska kronor i Ryssland på båda nya och modernare fabriker. Nestlé har bland annat en chokladfabrik, en glassfabrik, en kaffefabrik, en barnmatsfabrik och en djurmatsfabrik i Ryssland.

Förutom till den inhemska marknaden levererar de ryska Nestlé-fabrikerna även livsmedel till länder som Azerbajdzjan, Armenien, Belarus, Georgien, Kazakhstan, Kirgizistan, Mongoliet, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan.