Polischef vill stoppa Paludan – justitieråd: ”Ingen bra utveckling för demokratin”
Foto: Domstolsverket/Facebook/Polisen

Polisområdeschefen i Norrköping, Benjamin Prom, vill stoppa politikern Rasmus Paludan från att genomföra fler demonstrationer i staden. Men Thomas Bull, justitieråd i Högsta förvaltningsdomen, är tveksam till att polisen har lagliga möjligheter att neka Paludan tillstånd.
– Det blir ingen bra utveckling för demokratin, säger han till Samnytt.

Nej, Rasmus Paludan är inte populär inom Polismyndigheten. Under onsdagsförmiddagen meddelade myndigheten att det fortsättningsvis kommer bli svårare för sådana som Paludan att få tillstånd att genomföra demonstrationer. Anledningen är de våldsamma kravaller som militanta muslimer ställt till med där blåljuspersonal utsatt för grovt våld och, enligt polisen, mordförsök.

LÄS MER: Polisen försvårar tillstånd för demonstrationer som kan förarga muslimer

Senare, under onsdagskvällen, meddelade Malmöpolisen att den polisanmäler Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp. Detta trots att polisen själv godkänt de ansökningar från Paludan där han anger att syftet med sammankomsterna är att elda koraner.

– Vi tror att det här kan behöva ses över en gång till, sade Jimmy Arkenheim, lokalpolisområdeschef i Malmö, i en kommentar till statstelevisionen.

LÄS MER: Paludan om polisens HMF-anmälan: ”Polisen godkände koranbränningarna”

Under torsdagen heter det istället att det var en privatperson, inte polisen, som ligger bakom polisanmälan mot Paludan.

”Det vill inte jag”

Benjamin Prom, polisområdeschef i Norrköping, var en av de poliser som försökte stoppa de våldsamma muslimerna under helgen.

– Vi möttes av ett totalt våldsangrepp som vi aldrig riktigt har skådat förut, säger han till Expressen.

– Man blev ju rädd såklart.

Enligt Prom kommer Paludan inte få genomföra fler demonstrationer i staden.

Benjamin Prom. Foto: Polisen

– Han kommer inte beviljas tillstånd till det med tanke på de våldsamheter som har utbringats av det, säger han.

På en fråga om det redan är bestämt att Paludan inte kommer få demonstrera mer i Norrköping svarar Prom:

– Jag ska inte stå här och säga att jag vet exakt, men sannolikt borde det vara så.

– Det vill inte jag personligen i vart fall.

Justitierådet: Svårt säga nej

Thomas Bull är justitieråd i Högsta förvaltningsdomen. Han är expert på frågor som har med mötes- och demonstrationsfrihet att göra. Som doktorsavhandling skrev han nämligen en bok på nästan 700 sidor med titeln ”Mötes- och demonstrationsfriheten: En statsrättslig studie av mötes- och demonstrationsfrihetens innehåll och gränser i Sverige, Tyskland och USA”.

LÄS MER: SVT-reporter hånade Rasmus Paludan – stängs av

Bull tror att det blir svårt för polisen att på laglig grund säga nej till Rasmus Paludan.

– Jag har ingen annan syn än hur jag uppfattar lagstiftningen. Det framgår av förarbetena och av tidigare praxis att man måste ta hänsyn till grundlagsreglerna om demonstrations- och mötesfriheten när man tillämpar de här reglerna, säger Thomas Bull till Samnytt.

Thomas Bull. Foto: Domstolsverket

Bull berättar att det hänt att ansökningar om att få genomföra demonstrationer fått avslag, men att det är ovanligt.

– Skrivelserna i ordningslagen om att polisen med hänsyn till allmän ordning och säkerhet ska bedöma vad som kan klaras av, måste läsas utifrån grundlagsreglerna, säger han.

– Hittills har det varit så att man oftast tolkat det som att det är väldigt, väldigt svårt för polisen att säga nej till en ansökan om tillstånd. Huvudregeln är att man ska ge tillstånd och avsätta de resurser och åtgärder som krävs för att skydda dem som ska demonstrera.

”Ingen bra utveckling för demokratin”

Även om det finns situationer där polisen kan tvingas stoppa demonstrationer för att man inte ska ”låta människor slå ihjäl varandra”, så ser Thomas Bull inte det som en bra lösning.

– Det är det här principiella problemet med frågan om den som är beredd att ta till våld ska kunna få sätta agendan för vad som går att yttra offentligt, säger han.

– Om utvecklingen går mot att det blir väldigt vanligt förekommande att man genom att skapa kravaller och bråk stoppar ansökningar om demonstrationer från olika grupper som av andra grupper uppfattas som provocerande, så blir det ingen bra utveckling för demokratin, säger justitierådet Thomas Bull.

LÄS MER: INTERVJU: Paludan om korankravallerna – ”Staten har inte våldsmonopolet”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.