Under januari slogs nytt rekord då det skedde flest antal dödsskjutningar under ett års första månad. Den skenande gängbrottsligheten löses genom att ösa mer pengar över skolan, tycker biträdande rikspolischef.

Sju stycken skjutningar med dödlig utgång är den högsta januarisiffran sedan polisen började föra månadsstatistik 2017. Sedan årets början är antalet ihjälskjutna nu dessutom uppe i åtta stycken.

LÄS ÄVEN: Brå: Sverige har HÖGST dödligt skjutvapenvåld i hela Europa

Nu anser Johan Olsson, biträdande rikspolischef och chef för polisens nationella operativa avdelning NOA, att politikerna måste satsa lika mycket på socialtjänst och skola som på polisen. Det menar han är det enda sättet att stoppa nyrekryteringen till de kriminella gängen på.

– Det är bara om man gör båda de sakerna samtidigt som vi kommer att vända den här oerhört negativa trenden, säger Johan Olsson till statsradion.

Djupa problem

Han anser det samtidigt vara för tidigt att dra slutsatser utifrån statistiken och säger att det brukar jämna ut sig på helårsbasis med ett 45-tal dödsskjutningar.

Han välkomnar de förslag regeringen lagt men vill att det nu satsas bredare då det handlar om så pass djupt sittande problem.