På fredagsmorgonen höll justitieminister Gunnar Strömmer (M) en pressträff tillsammans med rikspolischef Petra Lundh där man presenterade en ny lägesbild över antalet gängkriminella i Sverige.

Enligt Gunnar Strömmer befinner sig Sverige i ett utomordentligt läge när det gäller det gängrelaterade våldet.

– Vi talar om en systemhotande brottslighet med stort våldskapital som tystar vittnen, hotar socialsekreterare, infiltrerar myndigheter och politiska partier, som handlar med narkotika, som bedrar äldre och våra välfärdssystem, säger Strömmer.

Enligt polisen är 62 000 personer i Sverige aktiva i eller kan kopplas till kriminella nätverk. Av dessa är 14 000 aktiva gängkriminella och 2 000 bedöms vara ”strategiska aktörer”, alltså ledare.

Svenska medborgare

88 procent är svenska medborgare varav åtta procent även har ett utländskt medborgarskap. Elva procent har enbart utländskt medborgarskap.

– Vi ser att de kriminella nätverken är mycket omfattande, vilket bekräftar bilden av att det här är ett utbrett och mycket allvarligt samhällsproblem. Men vi måste tro att det går att vända utvecklingen och vi jobbar hårt för det tillsammans med bland annat andra myndigheter, säger Petra Lundh.

Lundh betonar att mycket av den organiserade brottsligheten just nu utförs från andra länder.

Flickvänner, mammor och pappor har sorterats bort i beräkningarna. I huvudsak rör verksamheterna narkotikabrott.


S såg det inte komma

I en intervju med BBC 2018 förnekade dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) de uppenbara kopplingarna mellan den skenande brottsligheten och massinvandringen.