scandlines

Foto: News Oresund.

Inrikes

Polisen begär utökade resurser och befogenheter för att motverka internationella stöldligor

Publicerad 5/8/2018
Annons

Kriminella ligor utnyttjar den fria rörligheten till fullo. Polisen försöker nu hänga med.

I en rapport till regeringen som Skånska dagbladet idag tar upp skriver polisen om hur de bäst ska kunna motverka de många internationella stöldligor som härjar i Sverige.

För att göra detta vill man få utökade befogenheter att utföra personkontroller och genomsöka fordon i områden nära gränserna, men även få utökade resurser så man klarar det framtida avskaffandet av de tillfälliga inre gränskontrollerna.

I rapporten framgår också att kriminella och internationella nätverk påverkar brottsutvecklingen i Sverige allt mer.

– De kontroller vi har mot Danmark vid Öresundsbron är mer effektiva, de är bättre kontroller egentligen. Men de har också större avigsidor – de kostar mer och de påverkar de resande mer. De här rekommendationerna handlar om att förbättra polisens möjlighet att kunna kontrollera utan att fortsätta med de inre gränskontrollerna, säger Per Löwenberg, gruppchef vid nationella gränspolisen, till News Øresund.

– Vi vill ha de här nya verktygen oavsett hur det blir med de inre gränskontrollerna. De hade sitt ursprung ur emigrantströmmen som kom. Det här har ju ett tydligare fokus på den brottslighet som utnyttjar den fria rörligheten. Så inriktningen är lite olika.

Nätverken använder sig också allt oftare av sjötrafiken för sin verksamhet och här vill polisen bland annat göra passagerarlistor som verifieras med id-handlingar obligatoriskt.

Vidare vill man kunna utföra stickprovskontroller för att motverka förutsägbarheten i verksamheten samt införa en nationell plattform för kameraövervakning med automatisk avläsning av bilars registreringsnummer.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons