Polisen behåller styrke- och konditionskrav vid antagningstest

Delningar

För att försöka öka antalet sökande planerade polisen att sänka kraven på normal styrka och kondition. Nu har man dock ändrat sig och meddelar att man behåller dessa krav som de är.

Det var för två år sen polisens sänkta begåvningskrav för att få fler sökande till polisutbildningen väckte uppmärksamhet.

Sedan dess har antalet platser blivit fler men problemen med rekryteringen består.

Man planerade då att sänka kraven ytterligare, denna gång på de fysiska momenten vid antagningstestet. Man menade att de sökande istället kunde träna upp sig under utbildningens gång.

– Nu ser vi att det finns andra förbättringar vi kan göra istället. Då är inte det aktuellt längre. Vi ser ändå en vinst med att ha fysiska krav redan i ansökningsstadiet, säger Anna Orhall, som är är ansvarig för polisens utbildningar till Sveriges radio.

– Det är en viktig del i yrket att ha en bra fysik.

Nu fokuserar man istället på att få fler att söka och på att förenkla och snabba upp antagningsprocessen.

– Det är kortare ledtider. Som det ser ut nu tar det ungefär nio månader från det att man söker till dess att man får sitt besked. Nu ska man söka under hela året. Man ska när man fått besked om att man är behörig kunna boka sin egen tid för att göra testerna, säger Anna Orhall.

– Vi tror att det är en viktig del. Vi tappar på ett sätt i processen i dag som gör att vi tror att det har en stor betydelse att det tar så lång tid och att man inte har så stor möjlighet att påverka till exempel när man kan komma och få det att passa in i den egna tillvaron, säger Anna Orhall.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

80 KOMMENTARER

 1. Det stora problemet är inte de fysiska testerna som har lågt ställda krav eller genuspsykologen som eleverna träffar på slutet utan det är när det skall kvoteras in.
  Polisen är ett politiskt korrekt styrt projekt som helt saknar förtroende.

 2. Visst är det bra, MEN lagstiftningen måste anpassas till den nya kriminaliteten.
  Gynna polisen och offren.
  Slå stålhårt mot gärningsmännen så de aldrig får fler chanser.
  Polisen måste få fler befogenheter utan att ex. ansöka om lov innan ett oskadliggörande akut måste ske.
  Sen skall de inte be om ursäkt för de skyddar allmännheten.

  • Det lättaste vore att ta bort lagar och lagstigningsprocesser och att utöka polisens befogenheter. Vi hinner inte med att kriminalisera nya droger så lagarna hjälper inte. Ge polisen reell makt så att de kan skydda oss!

 3. Det är det normala för regimen. Man sänker kraven, minskar verksamheten, låter allt gå i ständigt stress- och krisläge. Att helt enkelt höja polislönerna till Polisens civilanställdas nivå, är ju uteslutet av ideologiska skäl för ett socialdemokratiskt parti. De hatar snutar.

  Regimen går vidare med att byta ut poliserna mot civilanställda politiska kommissarier. De som inte sett det ännu, så presenterar i klippet här en poliscouch några av polisens problem idag, på SwebbTV 19maj.
  https://www.youtube.com/watch?v=5mjApj7MXBs&t=8s

 4. kondition är något man måste underhålla , vilken fysik har en 50 årig polis på fältet idag ?

  Polisen : gör ett attitydtest på dom nya poliserna istället .

  Så att man inte blir kallad ”kompis” menar jag..

 5. livsfarligt o sänka antagningskraven o speciellt de psykologiska testerna bör de absolut inte sänka eftersom då riskerar vi att få psykopater till poliser.

 6. Svensk polis ska ju åka till fotbolls-VM ock hjälpa till där.
  Kan det vara en av anledningen? Hahaa,,,,

  • Troligen. Han har sedan dess hållit på med en broschyr där det framgår att man skall ha ”tortillas ” hemma om det blir krig.

 7. Ajajaj… vilket bakslag för marxisterna som vill att polisen ska bära regnbågsfärgade klänningar och dansa på gatorna.

 8. Hur ska de då kunna massrekrytera i Rinkeby, Angered och Rosengård som var planen när de sänkte kravet på IQ?

 9. Prio nr ett borde vara att försöka få tillbaka många av de dugliga poliserna som försvunnit de senaste åren. Dessa är både ordentligt utbildade (ej Södertörn) och dessutom utrustade med erfarenhet och ”skinn på näsan”. Eliassons förolämpningar mot dessa, genom att häromåret erbjuda samma lön som när de sa upp sig, måste övervinnas genom att ge dem ordentligt betalt.
  En win-win för alla, men framför allt för oss svenskar som vill se Sverige kvar.

 10. Skall de ha kraft nog att kunna avfyra sitt tjänstevapen ? Många har ju fått sluta sin utbildning pga att man inte orkat trycka in avtryckaren på tjänstepistolen. He, he ,he !

 11. Anders Thornberg misslyckades att förhindra terror-attentatet på Drottninggatan, trots att han som SÄPO-chef kände till Akilov. Han misslyckades också med att förhindra Transportstyrelsens IT läcka. Alltså är han PERFEKT att ta över som rikspolischef efter Dan Eliasson. För att bli Rikspolischef under sosseregeringen är det ett absolut KRAV att vara misslyckad.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Anders_Thornberg

 12. Enligt vanlig sund risk- och konsekvensanalys borde inte hästsvansfrisyr var OK då det rejält ökar riskerna vid fysiskt våld mot poliser – kortklippt måste det vara.

 13. Nolltolerans mot de som visar total respektlöshet för de som i främsta led skyddar vårt samhälle och hjälper dess medborgare, då det brinner, de blir sjuka eller utsätts för brott.
  För att genomdriva detta går det utmärkt att skippa både muskler och IQ, och istället anställa chefer med pondus, utan politisk färg, de som ser det som en bra idé att stena en polis som hjälper tant över gatan eller brandman som släcker brand i bostad, ja för dessa så ska framtiden i Sverige omedelbart avbrytas.
  Det sista kan ni rösta för att det genomdrivs i september, på köpet får ni en tryggare framtid för döttrar.

  • o vad tror du .. polisen måste skolas om .. det tar ett par år… så det blir inga snabba förändringar…

 14. Dem de vill ha som sökande har ofta bra fysik men är helt dumma i huvudet så kraven är nu i fas. Däremot måste man sänka kraven på nolltolerans mot kvinnokränkning inom kåren.

 15. Så orättvist! Man får vara dum men man får inte vara klen.
  Styrka kan lätt kompenseras av en Magnum (BLAM! BLAM! BLAM!), men hur skall man kompensera bristande intelligens?

  Jag tror jag har svaret: Skjut först!

 16. Polisen behöver mer auktoritet. Varför skulle någon vilja bli polis och bli spottade på, attackerad i farliga områden – och vi har många farliga områden – att vara polis har blivit till en påtaglig risk. Vad får polisen för det i form utav lön och respekt? Polisen idag klarar inte av att sätta dit ens de farligaste kriminella pga att individen har alla rättigheter gentemot samhället och polisen. Det går ju inte att bevisa skit och alla jävla våldtäktsgäng går fria. Hur kul är det som polis? Det måste råda en olustig stämning på polishusen.

 17. Problemet är alltså för få sökande, och de som söker dyker inte upp på testerna. Förklaringen att det ska passa in i den egna tillvaron är en riktig hjärnskrynklare och ansökningstiden fortfarande nio månader, eller en fullgången graviditet.

 18. Om de bara fick avfyra sitt tjänstevapen vid pågående brott så skulle vi få så in i helvetes mycket fler poliser och färre våldtäktsgäng.

 19. nää är dom seriösa .. ?? var det en fråga om dom ska behålla styrka o kondition??

  hm vilken dillema de måste ha varit.. kommiteer… utredningar..

  o disskusioner…

  tja får man inte anv. tjänstevapen o försvara sig .. så får man väl klyva hår i ämnen som är helt bortom räddning..

  klart att polis bör ha super fysik ,, kunna försvara sig.. o kondis… hahaha annars blir ju dom som sv. polisen… bortknuffade… o får inte gå in i tensta o rinkaby utan att fråga om lov hövdingen där…

  annars får dom stryk hahahahahahahahah

 20. Man skall inte behöva vara akademiker för att konfrontera gängen i förorterna.
  Skippa flummet med mångfald, hbt och annat ovidkommande i utbildningen.
  Lär poliserna hur dom skall peka med hela handen och sätta sig i respekt.
  Då blir det även fler sökanden.

  • De behöver nog ha något att peka med också.
   Gangstergängen kommer inte att ge sig utan strid.
   De vet att de kämpar för sin existens, och nu krävs det att svenskarna fattar, att de är i samma situation.

 21. Så länge sossar och moderater styr polisens arbete, kommer man att rekrytera chefer som Dan Eliasson. Chefer som skrämmer iväg dugliga poliser, samtidigt som de attraherar politiska aktivister, som inte duger något till.

  Polisens problem löses inte genom lägre rekryteringskrav. Polisens problem löses ytterst genom att sossar och moderater röstas bort. En enkel undersökning bland erfarna poliser, skulle snabbt identifiera vilka chefer som måste bort inom polisen.

 22. I USA har man börjat kvotera in flygtrafikledare. OCH, man fick extra poäng om man inte tyckte om NA-ämne och hade absolut inte flygcertifikat. När som helst kommer man börja kvotera in hjärnkirurger, piloter, .. gud bevare oss.

 23. Polisen började organiseras som Ordningspoliser på 1850-talet… och 170 år senare fortsätter den ”Sociala oron”, både grövre och mer frekvent!

  Alltså har Polisen mindre makt, än de som skapar och förvaltar samhället!

  Det är inte avsaknad av Poliser som gör att personer fattar beslut om att begå brott.

  (Det är även en självklarhet att Sverige måste höja rekryteringskravet, både fys och IQ… vad kan bli sämre med mer kompetens?)

 24. Pja? Behöver polisen verkligen styrka och kondition?? Sist jag hörde det var jobbigt med buset i förorten så skickade dom ut ”dialogpoliser” med halalgrillkorv och kaffe gång på gång…

 25. Ja, man kan ju inte säga att det är särskilt begåvat att sänka ”begåvningskraven)!
  Att ha begåvning är väl en ganska väsentlig och viktig del i en polismans yrkesroll.

 26. Synd att de låter de sänkta begåvningskraven kvarstå… Men det e klart då skulle de inte få in MENA-poliserna. Klart man inte behöver va proffesor men de har sänkt kraven till en 3 på en 9 gradig skala, samma sorts skala som används av försvarsmakten vid mönstringen. En 3 av 9 är alldeles för lågt då medel är 4. En polis ska iaf ligga över medel eller åtminstone på medel-intelligensen.

 27. Så, de vill ha individer som är vältränade, men som inte behöver vara så smarta? Och de vill ha in fler invandrare i polisen…

  Är det bara jag som ser det som rätt uppenbart var de kommer börja ragga nya rekryter?

  Var kan man hitta askorkade invandrare som har massa tid till övers för att träna? Individer som har gedigen erfarenhet av hur brott begås och även kontakter i de miljöer där brottslingar kommer ifrån? Dags för Södertörns s.k. högskola att börja samarbeta med Sveriges fängelser!

 28. Det är bara så in i helsike feltänkt. Frågan är inte om man ska ta in soffpotatisar till Polishögskolan, frågan är varför behövs det så många fler poliser i Sverige? Om man börjar analysen i rätt ände så får man också rätt svar!

  • Polisen måste som steg 1 få befogenheter att agera som dagens samhälle kräver. Sen måste tullen förstärkas så både in- och utpassage föranleder täta kontroller av både personer och last. Och inte minst måste man se till att de som släpas inför skranket av polisen ska hanteras och dömas av ett rättrådigt rättsmaskineri.

 29. Sverige fungerade bra med färre poliser än genomsnittet i Europa innan massinvandringen. Slutsatser onödiga?

 30. Snart ställs det väl inte ens krav på att man ska behärska det svenska språket när man söker till polis… Alla konstaplar springer omkring med varsin tolk

 31. Självklart måste poliserna ha en bra fysik. Träning inom försvar, kampsport och skjutövning är prioriterande. Polisen i yttre tjänst måste även få ökade resurser och bättre befogenheter.

  Största problemet för polisen är, Stefan Löfven (S) och hans rödgröna regering med stöd av resterande 7-klövern.

  Eftersom deras politik är samhällsfientlig och samhällsförstörande försvåras arbetet för polisen som är tvungna att prioritera grova brott, vilket är helt galet. Sverige behöver en poliskår som prioriterar alla brott.

 32. Varför ropa efter fler poliser när man kan utvisa istället och mycket billigare samhällsekonomiskt.

 33. Ledtider var det ja… Läste att i Texas där ligger utbildningstiden för poliser på grundnivån på runt 30 veckor. Och för sheriffer 12 månader. Sen anses dom klara för att börja ta hand om buset. Och lönen runt 55-60.000 dollar om året. Och här har en nybakad snut 25.000 kronor i månaden, och drygt 2 års utbildningstid…. Ledtider var det ja…..

 34. Har man helt plötsligt konstaterat att poliserna behöver ta i med buset ibland??? Räcker det inte längre med vänliga samtal och kaffe med bullar?

 35. Kondition är prio för polisen så dom kan springa ifrån stenkastarna och ”barnen” som jagar dom med kniv, sen bör iakttagningsförmågan inte vara för god…polisen vill inte ha för bra signalement…& sist men inte minst… ett glatt humör.

 36. Det är inte ont om aspiranter. Det är polisens krav att kvoterna kvinnor och invandrare ska fyllas, som ger ”problem med rekryteringen”, att platserna inte besätts. Hjärtskarande för alla lämpliga som nekas. Och arma oss.

 37. Jag fattar inte detta. OFTA har jag hört personer tala om hur svårt det är att komma in på polisskolan. Jag VÄGRAR tro att man idag plötsligt måste dammsuga landet på mediokra individer för att få tag på folk?

LÄMNA ETT SVAR