mall-feat-bild-samnytt-tvilling-trilling

Polisen har förverkat Hasse Johanssons pistol. Foto: Youtube/Nato

Inrikes

Polisen bekräftar: Vi tog Hasses leksakspistol – och förstörde den

Publicerad 4/7/2021
Annons

Göteborgspolisen har förverkat 77-årige Youtubern Hasse Johanssons leksakspistol, som beslagtogs vid en polisinsats i februari. Det berättar poliskommissarie Anders Klingberg för Samnytt. ”Jag har tagit förverkandebeslut på detta då den är att hänföra till ett brottsverktyg”, skriver Klingberg.

Det var i februari i år som den 77-årige Youtubern Hasse Johansson fick besök av tre uniformerade poliser och en Säpo-agent. Anledningen var att han visat upp två leksakspistoler i plast i några av sina Youtubevideos, samtidigt som han pratat om försvarsminister Peter Hultqvist (S).

LÄS MER: Hasse Johansson, 77, skällde ut försvarsministern Hultqvist i video – då kom Säpo

Polisbesöket resulterade i att polisen tog den ena av Hasse Johanssons två leksakspistoler i plast i beslag.

Polisen bekräftar Säpo-besök

Samnytt har kontaktat Göteborgspolisen som via poliskommissarien Anders Klingberg bekräftar polistillslaget mot Hasse Johansson, då plastpistolen togs i beslag.

”Och jag kan bekräfta att polis och säkerhetspolis tillsammans gjorde en husrannsakan hos vederbörande strax efter 18.00 2021-02-11 i syfte att eftersöka vapen. Ett vapen hittades men det var en välliknande leksak som togs i beslag”, skriver Klingberg.

Klingberg bekräftar även att Johansson aldrig fick någon kvittens på beslaget, utan att han underrättades muntligt på plats.

Utredningen lades ned

Samnytt har tagit del av brottsanmälan som visar att Hasse nämligen misstänktes för ”olaga hot mot person i den svenska statsledningen” efter sin rant om försvarsministern Hultqvist. Det var alltså detta som föranledde polisens besök och husrannsakan. Av polisanmälan följer att även en Säpo-agent ”Bravo” var på plats för att oskadliggöra Hasse.

Polisanmälan

Samnytt har inte tagit del av den video som polisen grundade sitt polistillslag på och den finns inte kvar på Youtube. Det är alltså oklart vilka grunder polisen hade för sin husrannsakan. Hasse Johansson har för Samnytt tidigare dementerat att han ska ha hotat någon i sina videoklipp.

– Jag kanske viftar med de här pistolerna i mina videor, men jag har fan inte hotat någon människa på något sätt, sade Hasse till Samnytt när vi pratade med honom förra månaden.

Leksakspistolen förstördes

Anmälan har dock lagts ned därför att ”uppsåt till brott” inte kunde styrkas. Trots att Hasse Johansson inte är misstänkt för brott, och polisen lagt ned förundersökningen, så kommer han inte att få tillbaka sin leksakspistol. Den har istället förstörts av Göteborgspolisen.

”Jag har tagit förverkandebeslut på detta då den är att hänföra till ett brottsverktyg”, skriver Klingberg till Samnytt.

Advokat: Polisen får förstöra

Eric von Platen är advokat inom bland annat brottmål på advokatbyrån Salmi & Partners i Stockholm. Han förklarar för Samnytt att polisen under vissa omständigheter har rätt att förverka sådant som tagits i beslag. Han hänvisar till lagen om förfarandet i vissa fall vid förverkande m.m.

Enligt den lagen kan polisen besluta om att förverka sådant som tagits i beslag om värdet av det beslagtagna uppgår till maximalt en tiondels prisbasbelopp, det vill säga inte är värt mer än 4760 kronor. När polisen förverkar något som tagits i beslag är myndigheten emellertid skyldig att skriftligen informera den drabbade om förverkandet – och även ge en månad för att överklaga beslutet. Detta är något som inte har gjorts i detta fall enligt Hasse.

– Det ska meddelas skriftligen och den som drabbas kan sedan anmäla missnöje med förverkandebeslutet inom en månad. Om man begär missnöje blir det åklagaren som för speciell talan i domstol, understryker Eric von Platen.

Blev sjuk efter polisbesöket

När Samnytt pratade med Hasse Johansson förra månaden berättade han att han inte fått någon information om att hans leksakspistol förverkats. Vi har nu sökt honom på nytt, men han har inte gått att nå.

Efter polisbesöket blev Hasse sjuk. Hans Youtube-kanal slutade uppdateras den 30 mars – i den senaste videon berättar han hostandes att han är sjuk, men ”på bättringsvägen”. Enligt uppgift har han dock sedermera lagts in på sjukhus.

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
615Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons