Polisen-14
Inrikes

Polisen börjar använda teknik för ansiktsigenkänning

Publicerad 8/19/2020
Annons

Polisen kommer att börja använda teknik för igenkänning av ansikten, registreringsnummer och en viss typ av klädsel. Datainspektionen har godkänt tekniken som kommer att finnas till polisens förfogande redan i höst.

Samhällsnytt uppmärksammade förra året hur Nationellt forensiskt centrum, NFC, testade ett nytt ansiktsigenkänningsprogram för att automatiskt kunna matcha bilder på misstänkta gärningspersoner från till exempel övervakningskameror med personer i polisens register.

LÄS ÄVEN: Polisen vill införa ny teknik för ansiktsigenkänning

Under en testperiod har NFC kört bilder eller videoklipp på 83 okända personer mot polisens signalementsregister. Av dessa kunde man i fyra fall fall inte göra någon sökning eftersom bilderna ska ha varit för lågupplösta eller tagna ur fel vinkel. I resterande 79 fall hittade NFC 22 potentiella matchningar, rapporterar Ny Teknik.

Godkänts av myndighet

Polisen har köpt in tekniken från en privat aktör men vilken det handlar om är man inte villig att uppge. Det framgår att den artificiella intelligensen som ligger till grund för programmet kan spåra ansikten, särskilda kläder och registreringsnummer på fordon.

Tekniken uppges i stort sett ha godkänts av Datainspektionen som enbart inväntar polisens riktlinjer för i vilka situationer myndigheten ska använda tekniken och vilka som ska ha tillgång till den. Fekniken är tänkt att börja användas i höst.

LÄS ÄVEN: Kina tar övervakning till nästa nivå – kameror med ansiktsigenkänning kopplas till ’social kreditvärdering’

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
844Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons