Efter att Sundsvallsborna skakats av nyheter om hela tre misstänkta mord på en månad går nu polischefer ut och lugnar allmänheten. Enligt polisen ”finns det ingen anledning till oro” eftersom dessa avrättningar sker i kriminella miljöer.

Det var senast under natten till torsdag som en 28-årig man avrättades i ett bostadsområde tillhörande Nacksta i Sundsvall. Mordet sker kort efter att två män i 20-30-årsåldern påträffats döda den senaste månaden i Skönsmån respektive Ånge, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Malmö har tagit emot flera IS-återvändare – men Malmöborna kan vara lugna hävdar polisen

På torsdagen kallade Sundsvallspolisen till presskonferens i vilken Veronica Andersson, chef för polisens utredningsenhet, slog fast att hon inte ser någon anledning till varför allmänheten ska känna någon oro för våldsutvecklingen i Västernorrland.

– Vi ser inga som helst kopplingar mellan de olika fallen. Men samtliga tre fall har skett i kriminella miljöer, där personerna har haft kopplingar till varandra. Så det finns ingen anledning till oro för andra, säger Andersson till SVT.Enligt polisen har alla tre avrättade personer kopplingar till kriminella miljöer. Vidare meddelade polisen att de sammanlagt har nio män frihetsberövade misstänkta för mord och en kvinna misstänkt för medhjälp till mord.

Polischef hävdar att de inte misslyckats

Josef Wiklund som är lokalpolisområdeschef gick på Anderssons linje med att försöka lugna allmänheten. Han berättade även att ”en del” kritiserar myndigheten för att ha misslyckats eftersom det har ”hänt saker nu” men han menar att så inte är fallet.

– Jag har tillförsikt i vårt arbete, som långsiktigt handlar om att det inte ska begås fler grova brott. En del kanske tycker att vi misslyckats i och med att det har hänt saker nu, men jag kan försäkra att vårt arbete fortsätter i oförminskad styrka och vi gör insatser nästan dagligen för att försvåra för kriminella att vistas i Sundsvall, säger Wiklund till SVT.

Polisen har efter torsdagens mord lagt resurser på att befinna sig i bostadsområdet Nacksta väster om Sundsvalls centrum för att lugna ”oroliga medborgare”.

”Tusentals potentiellt farliga killar flyter omkring i dag”

För ett år sedan uttalade sig Carin Götblad som är chef över polisregion Mitt innefattande bl a Uppsala att samhället har varit för naivt när det gäller hanteringen av hot och våld från organiserad brottslighet.

Götblad menade att hon hade varnat för den här utvecklingen redan år 2010 men att ingen agerade vilket gör att ”tusentals potentiellt farliga killar flyter omkring” i landet.

LÄS ÄVEN: Polischef varnar: ”Tusentals potentiellt farliga killar flyter omkring i dag”