Polisen efterlyser 14 invandrare misstänkta för att ha varit delaktiga i det våldsamma upplopp som utspelade sig i Malmö i augusti. Orsaken till ligisternas handlingar är enligt TV3:s Efterlyst att ”högerextremister” brände och sparkade på Koranen – ”trots att de saknar tillstånd att göra så”. Detta ska ha ”väckt upprörda känslor”.

Det var på fredagskvällen den 28 augusti som det danska och islamkritiska partiet Stram Kurs besökte Sverige. I samband med besöket använde danskarna de grundlagsskyddade rättigheterna i Sverige för att kritisera islam.

LÄS ÄVEN: Här brinner Koranen i Rosengård – Rasmus Paludans parti trotsar indraget tillstånd

Partifunktionärer brände en Koran i Rosengård för att sedan följa upp med så kallad koranfotboll på Stortorget. Malmös muslimska befolkning kunde inte acceptera att någon förolämpade deras heliga bok Koranen och protesterade genom att blockera bilvägar i staden.

Flera poliser skadades

Vid skymning utbröt upplopp i stadsdelen Rosengård där bildäck och bråte sattes i lågor vid sidan om pyroteknik. Samtidigt fick poliser utstå stenkastning. Upploppen eskalerade under kvällen och pågick in på natten där flera poliser skadades. Notan för Malmö stads skattebetalare landade på minst en miljon kronor bara för reparationer och uppstädning.

TV3 Efterlyst: Krävs tillstånd för att sparka och bränna Koranen

Efterlyst som rapporterar om efterlysningarna är noga med att tydliggöra hur ”högerextremister” ska ha bränt och sparkat på koraner vilket har provocerat fram upploppen. Vidare skriver man att de påstådda högerextremisterna saknade tillstånd att bränna och sparka på muslimernas heliga bok.

Något tillstånd för att sparka på eller elda upp en bok behövs dock inte i Sverige. Det är oklart varför programmakarna på TV3 valt att sprida sådan desinformation.

Polisen jagar nu 15 invandrare som är delaktiga i upploppen och har fastnat på myndighetens bilder. Om du vet vilka personerna på bilderna nedan är, kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

LÄS ÄVEN: Här sparkar de fotboll med Koranen på Stortorget i Malmö – grips av polis

authorimage