Malou von Sivers Greekazo

T.v. Malou von Sivers. T.h. Artistens gangstervideo. Foto: Faksimil YouTube

Inrikes

Polisen expressutredde hot mot Malou von Sivers – struntar i hot mot Samhällsnytt

Publicerad 6/26/2020
Annons

I vintras gästade gangsterrapparen Greekazo TV4:s soffprogram Malou efter tio. Efter intervjun kritiserade artistens fans Malou von Sivers för att ställa för kritiska frågor. Programledaren mottog både mord- och våldtäktshot vilket anmäldes och på knappt ett halvår är alla dömda. Samtidigt har polisen inte ens börjat utreda mordhot mot Samhällsnytt som anmäldes tidigare än TV4.

Den 19-årige rapartisten Greekazo som egentligen heter Alexander Miliarakis kammade förra året ihop över 40 miljoner lyssningar på Spotify. Vidare har han miljontals visningar på YouTube och har hjälpt klimatalarmisten Greta Thunberg att dra publik till klimatstrejk i centrala Stockholm vilket Samhällsnytt har uppmärksammat.

LÄS ÄVEN: Greta klimatstrejkade med dömd gangster

Artisten som är folkbokförd i det invandrartäta och enligt polisen så kallade utsatta området Hässelby väster om Stockholm fick frågor om hur han glorifierar ett gängkriminellt liv med både narkotikahandel och skjutningar. Det var något som hans följarbas inte uppskattade och började dra fram rasistkort i sociala medier.

Hatet eldades på av gangsterrappare

En av de de inflytelserika profiler som eldade på hatet mot soffprogrammet är den brottsdömde Husbyrapparen Salah Abdulle mer känd som Dree Low. Rapartisten kopplas till det kriminella nätverket Husbys hyenor vilka polisen punktmarkerar. Samhällsnytt har rapporterat hur polisen har efterlyst artisten för grovt vapenbrott men att denne vägrar överlämna sig till myndigheterna.

Intervjun med rapartisten i TV4 som skapade starka reaktioner för att vara för kritisk kan ses nedan.

Våldtäkts- och mordhot: ”Ska spräcka din ruttna fitta”

På Instagram fick von Sivers meddelanden från flera individer innehållande olika hot. I polisutredningen går det bland annat att läsa, ”Äcklig hora ser jag dig på gatan kommer knulla dig i munnen”, ”fin hora ska spräcka din ruttna fitta” och ”kommer komma hem till dig å skjuta dig i huvudet”. I december polisanmälde TV-bolagets säkerhetskonsult kommentarerna.

Hoten

Malou oroad eftersom ”det sprängs och skjuts i mitt i stan”

Det framgår av polisförhör att von Sivers tar hoten på allvar och känner en extra stark rädsla för hoten eftersom oroligheter som skjutningar och sprängningar kommer allt närmare hennes liv i huvudstadens centrala delar.

Sivers är emellertid inte lika skrämd av att få halsen avskuren som för att bli rasiststämplad av tittare.

Polisen tog krafttag – alla dömdes

Polisens så kallade hat- och demokratigrupp utredde hoten med krafttag genom att bland annat kräva Facebooks fotoapplikation Instagram på personuppgifter bakom konton. Därefter har man lokaliserat personerna och tagit in dem på förhör där de har varit fåordiga men erkänt.

Den 18 juni meddelade Stockholms tingsrätt att fyra personer, en svensk och tre individer med utländsk bakgrund döms för hot mot journalisten.

21-årig man som tidigare är ostraffad döms för olaga hot till dagsböter 90 om 50 kronor.
18-årig afghansk medborgare som tidigare är dömd för brott mot knivlagen döms för olaga hot till ungdomstjänst 25 timmar.
17-årig man som tidigare är dömd för brott mot knivlagen döms för olaga hot till ungdomstjänst 25 timmar.
16-årig man som tidigare är ostraffad döms för olaga hot till ungdomsvård.

Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Stockholms TR B 8739-20 Dom 2020-06-18

Polisen nedprioriterar Samhällsnytt

Till skillnad från Åklagarmyndigheten och Polismyndighetens expresshantering av TV4 och journalisten Malou von Sivers anmälan kan Samhällsnytt berätta att vi i november polisanmälde flera mordhot från gängkriminella i Västsverige mot journalisten Simon Kristoffersson men utan någon som helst framgång.

LÄS ÄVEN: Samhällsnytts journalist utsatt för mordhot från kriminella: ”Jag ska avrätta dig iskallt”

”Tror du jag är rädd för att bli anmäld – ska lägga tre skott i dig”

Polisens utredare konsulterade med åklagare som bedömde att det handlade om grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Men trots detta och faktumet att gärningsmännen är identifierade och bevisen ligger tydligt på bordet i form av konkreta hot, vapenbilder och videoklipp där vapen mantlas finns inget intresse hos myndigheterna att ens börja utreda.

Senast i maj meddelade polisen att man tidigast kan titta på hoten senare i höst eftersom det råder resursbrist och det finns ingen som kan arbeta med ärendet. Nedan följer ett axplock av hoten och efterlysningar med prispengar för den som levererar fram Kristoffersson som lades ut för tiotusentals följare i sociala medier.LÄS ÄVEN: Här är Gucci som mordhotade Samhällsnytts reporter – tjallare och kriminell från Irak

authorimage

Tyckte du denna artikel om hot mot journalister var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons