Polisen: ”Går INTE att krossa gängen – och vi är inte ute efter det”
Magnus Sjöberg/Genrebild. Foto: SVT Play/Instagram

En polischef går nu ut och meddelar att myndigheten kapitulerar för den växande gängkriminaliteten i landet. Magnus Sjöberg, chef vid Nationella taktiska rådet inom Polismyndigheten, slår fast att det inte går att besegra gängen. Vidare tydliggör Sjöberg att myndigheten inte ens är ute efter att göra det. I stället är deras fokus att förhindra att gängkriminella dör.

I förra veckan uppmärksammade Samnytt att Christoffer Bohman, polischef i Södermanland, varnar för att ”Sverige har tappat greppet” om gängkriminaliteten. Bohman är inte ensam inom poliskåren att larma om att myndigheten tappat kontrollen över lag och ordning i samhället och att de grovt kriminella invandrargängen tagit över våldsmonopolet och ”skipar rättvisa” sinsemellan med vapen i hand.

LÄS ÄVEN: ’Gråtande polisen’: Sverige har tappat greppet om invandrarvåldet

Samnytt rapporterade nyligen om polismannen Peter Torstensson som arbetat i yrket i 30 år och beskriver situationen som att det snart inte finns hundratals ”utsatta områden” i Sverige utan att hela landet är på väg att bli ett enda stort utsatt område.

Polisen vill inte besegra gängen

I en intervju med Dagens Nyheter (2022-05-31) framför Magnus Sjöberg, chef vid Nationella taktiska rådet, att det är omöjligt för polisen att besegra gängen i Sverige. Det baserar Sjöberg på sin erfarenhet i arbetet mot gängkriminalitet sedan 90-talet.

Polischefen går till attack mot politiker som har kommenterat skjutningarna med att gängen ska krossas. Han hävdar att dessa politiker inte förstår och påstår även att det inte är myndighetens uppgift.

– Det går inte, och det är inte det vi är ute efter. Jag vill inte använda ord som krossa, vinna över, eller besegra för det är inte det vi pratar om här. Det går inte att krossa ett socialt nätverk. Kriminalitet och gäng kommer att finnas. Det vi försöker göra är att minska det dödliga gängvåldet, säger Sjöberg till DN.

LÄS ÄVEN: Jubel och fyrverkerier efter polismordet: ”Knulla ainas mamma – smattra horbarnen”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!