polisen husrannsakan 4

Genrebild/Köldskador. Foto: Faksimil Facebook/Privat

Inrikes

Polisen gjorde tillslag i fel hem – sköt oskyldig med elpistol och pepparsprej

Publicerad 3/9/2021
Annons

Det framkommer mer information om det tillslag som myndigheterna gjorde i Göteborg i samband med en misstänkt narkotikasmuggling. Civilklädda poliser som var klädda ”som ett gäng” bröt sig in i fel lägenhet där innehavaren besköts med elpistol och fick pepparsprej i ansiktet. Samtidigt var rätt gärningsman redan gripen.

I förra veckan kunde Samnytt berätta hur Tullverket och Polismyndigheten i januari 2019 bröt sig in hos en person i Göteborg. Detta efter att åklagare beslutat om spaning på misstänkta gärningsmän. Men vid tillslaget flydde två av fyra gärningsmän och myndigheterna påbörjade därför en sökinsats.

LÄS ÄVEN: Polisen bröt sig in hos oskyldig – fel adress i beslut om husrannsakan

Det ledde till ett flerfamiljshus i närområdet. Men när åklagare tog beslut om husrannsakan i en lägenhet som var av intresse för insatsen skulle man skriva fel lägenhetsnummer. Polisen bröt sig in hos en helt annan person.

Polisen såg ut ”som ett kriminellt gäng”

I en intervju med statsradion berättar lägenhetsinnehavaren Hamid Haidari hur civilklädda poliser som han uppfattade som ett kriminellt gäng bankade på dörren och skrek enbart ”öppna”. Mot bakgrund av rådande problematik med gängkriminella i området berättar Hamid i intervjun att han inte vågade öppna dörren.

– De såg ut som ett kriminellt gäng och ingenting var tydligt, säger Hamid till SR.

Samtidigt som poliserna började bryta upp ytterdörren ringde Hamid 112 i rädsla för att bli överfallen. Han beväpnade sig sedan med en hammare och påbörjade barfota sin flykt från lägenheten genom ett fönster och vidare ut i snön. När poliserna fick tag i Hamid sköts han med elpistol och och sprejades med pepparsprej.

Medan han låg i snön förfrös även sina fötter.

Kritik från JO

Nu meddelar Justitieombudsmannen (JO) att åklagarens beslut om husrannsakan saknade rättslig grund. Enligt JO har åklagaren heller inte gjort tillräckliga ansträngningar för att reda ut vem som skulle eftersökas genom husrannsakan och skrivit fel lägenhetsnummer i beslutet.

Den misstänkte gärningsmannen som eftersöktes var redan gripen när åklagare hade fattat beslut om husrannsakan.

LÄS ÄVEN: Tungt beväpnad polis i våldsamt ingripande mot jaktlag

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1173”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons