Nyligen reste anställda vid Polisen till Tyskland för att lära sig mer om varför det är tio gånger vanligare med skjutningar i Sverige jämfört med i Tyskland. En metod som används där är dialog med kriminella. Ett försök med metoden inleddes tidigare i höst i Malmö och ska nu utvidgas till fler regioner.

I oktober lanserade polisen en ny kampanj under hashtaggen #SlutaSkjut för att angripa de ofta förekommande skottlossningarna i staden. Metoden som snart ska bli nationell innebär att polisen arbetar tätare med socialtjänst och kriminalvård.

Framförallt ska polisen föra dialog med kriminella individer och grupperingar för att göra dem uppmärksamma på att polisen har koll på dem. Enligt polisen har metoden varit framgångsrik i Tyskland och i USA.

LÄS MER: Sverige Europamästare i skjutningar

Projektet ”Sluta skjut” som nu ska förebygga skjutningar och grovt våld är ett pilotprojekt i Malmö. Därefter är planen att projektet ska bli en nationell satsning.

Nyligen reste en grupp från Polismyndigheten till Tyskland för att lära sig mer om hur den tyska polisen arbetar och varför det är tio gånger vanligare med skjutningar i Sverige jämfört med i Tyskland, rapporterar UNT.

Den tyska metoden innebär att polisen för en dialog med kriminella. Polisen klargör att de har markerat individerna och vilka konsekvenser som det innebär. Samtidigt arbetar polisen med att försöka motivera individerna till att lämna den kriminella banan.

LÄS MER: Tio gånger vanligare med dödsskjutningar bland unga män i Sverige än i Tyskland

Polisen i Malmö såg hoppfullt på de nya arbetsmetoderna vid lanseringen tidigare i höst.

– Med anledning av situationen i Malmö är tajmingen perfekt att vi nu är igång med operativa åtgärder. Det är viktigt för oss att förhålla sig till beprövad forskning och resultaten i bland annat USA har varit mycket goda, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.

LÄS MER: Polisen i Uppsala hårt pressad: ”Det är rena infernot här just nu”

Skillnad i Tyskland
Antalet mord och överfall är i förhållande till befolkningsstorlek dubbelt så högt i Sverige jämfört med Tyskland visar siffror från från Världshälsoorganisationen WHO:s databas. När det gäller dödsskjutningar bland unga män är den relativa siffran per 100 000 invånare i Sverige tio gånger högre än i Tyskland, visar en forskningsrapport från tidigare i år.

Det lägre antalet skjutningar i Tyskland beror inte enbart på polismetoder om dialog med kriminella utan också på en strikt vapenlagstiftning. I Tyskland frihetsberövas dessutom kriminella längre än i Sverige vid vapeninnehav.

Landet har fler poliser per invånare jämfört med Sverige och en lag som förbjuder kriminella organisationer i landet. En sådan lag underlättar för polisen att utföra sitt arbete genom att göra det enklare att beslagta tillgångar och stänga ner verksamhetslokaler.

LÄS MER: Över 7000 nya poliser krävs för att stoppa gängskjutningarna i Malmö