I helgen besökte medarbetare från den nationsvänliga tidningen Nya Tider bokmässan i Göteborg för göra intervjuer. Ett försök att intervjua den tidigare socialdemokratiske ministern, riksdagsledamoten och FN-ambassadören Pierre Schori resulterade istället i att polisen ingrep och förde bort dem till okänd plats. Samhällsnytt har talat med journalisten och fotografen.

Samhällsnytt har talat med journalisten Jesper Johansson från Nya Tider som på lördagen skulle bevaka årets upplaga av mässan tillsammans med en kvinnlig fotograf.

De hade hunnit intervjua den vänsterradikala författaren Jan Guillou och musikern Ulf Lundell innan de stötte på den socialdemokratiske politikerveteranen och tidigare FN-ambassadören Pierre Schori.


Bokmässan som hålls i Svenska Mässan. Foto: Mattias Blomgren

LÄS ÄVEN: Bokmässan ändrar sig igen – nekar Nya Tider att ställa ut

När Johansson tog kontakt med toppdiplomaten avböjde han att svara på frågor. Men Johansson och fotografen gav sig inte utan fortsatte konfrontera Schori med frågor om bland annat det pågående folkmordet på vita jordbrukare i Sydafrika. Frågor ställdes om socialdemokratiskt stöd till det sydafrikanska partiet ANC och Zimbabwes nyligen avlidne diktator Robert Mugabe.

Schori: ”Vill inte prata med sådana som dig”
Men istället för att svara på frågorna sökte en besvärad Schori efter ordningsvakter i lokalen. Därefter vände han sig mot Johansson, greppade tag i hans arm och sade med hård röst:

– Jag vill inte tala med sådana som dig, återberättar Johansson.

LÄS ÄVEN: ANC upprättade hemlig lista – 200 rika vita lantbrukares mark ska beslagtas

Schori dokumenterade journalisten
Johansson var inte nöjd med Schoris svar och fullföljde därför det han ansåg vara sitt journalistiska uppdrag och plikt och fortsatte ställa frågor till den socialdemokratiske profilen. Frågorna gällde bland annat den rådande situationen i Sverige med en skenande brottslighet och huruvida Schori ”sover gott om natten”. Schori svarar inte på frågorna och bestämmer sig i stället för att registrera journalisten på bild.

– Schori vänder sig om, ler mot mig och tar ett foto på mig, säger Johansson.

Ordningsvakter punktmarkerade
När intervjuförsöket med Schori är över tar sig Johansson och fotografen till en restaurang på mässområdet för att äta. I samband med att det noterar de att ordningsvakter börjar punktmarkera området.

När sällskapet har avslutat måltiden kommer en servitris fram och meddelar att det är dags för nästa sittning och att de därför måste lämna bordet. Hon hänvisar Johansson och fotografen till baren.

Polis greppar tag i journalisten
När Johansson med fotograf flyttat sig till baren dröjer det inte lång stund förrän två poliser kliver in genom entrén. Poliserna tar genast kontakt med Johansson och säger att han har två alternativ – svepa ölen eller lämna den odrucken eftersom de måste tala med honom.

Johansson uppger att han är samarbetsvillig men samtidigt vill veta vad det hela handlar om. Då greppar plötsligt en polis tag i Johanssons arm samtidigt som uppemot fem andra poliser omringar sällskapet.

”Du är anmäld för ett brott och du vet nog varför”, återberättar Johansson att polismannen sade.


Polisen griper Jesper Johansson.

Poliser drar ut journalisten
Men Johansson visste inte varför och fortsatte därför att fråga vad det handlade om. Det ville poliserna dock inte berätta.

Johansson får sedan veta att poliserna kommer avhysa honom och fotografen från området. Två poliser greppar Johansson i vardera arm och för ut honom.

Beslagtar telefon som ”bevismaterial”
Utanför bokmässan försöker Johansson få upp sin mobiltelefon för att dokumentera vad som händer honom. Men lika fort som telefonen kommer fram har en annan polisman greppat tag i den. Johansson kräver att få tillbaka den men då svarar polismannen:

– Den här är beslagtagen som bevismaterial i ett pågående fall och du kommer försvåra polisarbetet om du har den, återberättar Johansson.

Johansson vädjar åter till poliserna att få veta vad han är misstänkt för men de upprepar bara ”ett brott”. Sedan tar en polisman fram Johanssons plånbok för att identifiera honom. De får därefter veta att arrangörerna anser att han och fotografen har uppfört sig dåligt och att de därför inte är välkomna in på mässan mer.

En polisman beordrar sedan en förflyttning av journalisten och fotografen med hjälp av en piketbuss som kör in till området. De tvingar in journalisten och fotografen i bussen utan information om vart de ska bli förda någonstans. När Johansson ber om namn och tjänstenummer får de inget svar.

”Ni märkte väl att han inte ville svara”
Johansson fortsätter att prata med poliserna som inte svarar. Efter ett par kilometers resa med bussen uppger poliserna att det är Pierre Schori som har anmält dem för ofredande. Johansson säger till poliserna att det är konstigt att man som journalist inte kan ställa frågor till någon utan att bli anmäld. Då svarar en polismannen:

– Jo, men ni märkte väl att han inte ville svara på era frågor, återberättar Johansson.

Polisgruppen släpper sedan av Johansson och fotografen med beskedet att de inte är välkomna att besöka bokmässan igen.

”Kändes jätteobehagligt”
När Samhällsnytt talar med den kvinnliga fotografen som frilansar och inte är knuten till tidningen beskriver hon situationen vid bokmässan som ”jätteobehaglig”.

Hon vittnar om hur de kände sig förföljda och punktmarkerade på området. Det var särskilt obehagligt när poliserna ”släpade ut Johansson” och inte uppgav vad de var misstänkta för eller vart de skulle föra dem härnäst.

Vidare berättar fotografen för Samhällsnytt att hon ville dokumentera händelsen men att en polisman då tog ett hårt grepp om hennes arm. Därefter beslagtar de hennes telefon.

– Jag ville filma när poliserna tog Jesper, han hade inte gjort något och han var väldigt lugn, berättar fotografen.

Polisen hänvisar till pressavdelning
Johansson och fotografen har tagit kontakt med polisen för att få veta mer om misstankarna mot dem. De har bland annat efterfrågat polisernas tjänstenummer men polisen har nekat att lämna ut några sådana uppgifter. Istället hänvisar polisen till sin pressavdelning.

Samhällsnytt söker polisen för en kommentar.