340-skadade-poliser

Foto: Polisen

Inrikes

Polisen: Hundratals poliser kan ha skadats i korankravallerna

Publicerad 5/18/2022
Annons

Hundratals poliser kan ha skadats under påskhelgens korankravaller. Det framgår av nya siffror från Polismyndigheten. Det tyder på betydligt fler skadade än vad som tidigare rapporterats.

I ett pressmeddelande från förra veckan skriver polisen att efter kravallerna ”har 340 olycksfall och tillbud rapporterats i polisens system för anmälan av olycksfall och tillbud”.

Karin Styrenius på polisens mediecenter förtydligar i mejl till Samnytt att de inrapporterade olycksfallen och tillbuden gäller skadade poliser.

186 allvarliga händelser

Myndigheten skriver också i pressmeddelandet att av de 340 olycksfallen och tillbuden ”har 186 händelser, varav 113 olycksfall och 73 tillbud, klassificerats som allvarliga eller mycket allvarliga i arbetsmiljöhänseende”.

”Ett olycksfall är en händelse som inträffat där skada uppstått, den kan vara fysisk eller psykisk (stress, krisreaktion mm ( AJ, det gjorde ont). Ett tillbud är en händelse där endast slumpen avgjort att ingen skada uppstod (OJ, det kunde gått illa)” förtydligar Karin Styrenius.

Foto: Polisen

Oklart hur många skadade

Däremot finns ännu ingen exakt siffra på exakt hur många poliser som skadades, trots att det gått mer än en månad sedan kravallerna. Det kan röra sig om hundratals skadade poliser.

Polismyndigheten har inte sammanställt någon sådan fullständig statistik, och en och samma polis skulle potentiellt kunna finnas med under mer än ett inrapporterat olycksfall eller tillbud i polisens system.

”Det går inte att svara på utan att läsa varje enskilt ärende, dvs det blir inte korrekt att tala om 340 skadade poliser”, skriver Karin Styrenius och avslutar: ”Det mest sannolika är att varje inkommet ärende är unik händelse.”

LÄS ÄVEN: Korankravaller i Linköping – poliser flyr när polisbil sticks i brand: ”Vi har backat undan”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons