Polisen tar tillbaka uttalandet av sin presstalesman Christer Fuxborg som igår gjorde gällande att det var nazister som attackerat syndikalisternas demonstrationståg. Samtidigt uppges han vara tjänstledig till den 8 maj och otillgänglig för kommentar. Polisen ger ingen förklaring till hur de felaktiga uppgifterna kan ha offentliggjorts. Emellertid hävdas på sociala medier att flera av våldsverkarna kan kopplas till grupperingen Inte rasist men.

Igår kunde Samhällsnytt berätta om en våldsam attack mot en Youtube-aktivist som kallar sig Ulven. Enligt Ulven ska angreppet ha föranletts av att han knäppte upp sin jacka för att visa upp en tröja med general Franco. I en intervju till Samhällsnytt uppgav han att syftet var att visa hur vänstern beter sig mot oliktänkande. Aktionen slutade med att Ulven fick åka ambulans till sjukhus och fick sex stygn för att sy ihop ett jack som han åsamkades till följd av misshandeln.

LÄS MER: Stod i opassande t-shirt vid syndikalisternas demonstration – misshandlades med träpåkar och fick sex stygn i huvudet

Samtidigt som Ulven var på väg till sjukhuset gick polisens presstalesman Christer Fuxborg ut med ett uttalande där han anklagade Ulven och hans kamrater för att vara nazister som försökte att störa demonstrationen eller bryta den – ett uttalande som polisens kommunikationsenhet nu tar tillbaka. Igår uppgav han bland annat följande till Expressen:

”Det är fyra personer från NMR som har gjort sig skyldiga till något där. I samband med det har en av dem blivit slagen. De andra tre personerna i den här grupperingen har omhändertagits av oss. Vi har omhändertagit de som sökte konfrontation. Av de som försvarade sig är det ingen som är misstänkt för någonting vad jag vet”

Hur demonstranternas självförsvar såg ut på plats kan man se i följande filmsekvens:

När Samhällsnytt ber om att bli kopplad till Christer Fuxborg via polisens växel blir det en annan person som tar samtalet – Stefan Gustavsson, också han presstalesperson för polisregion Väst. Gustavsson låter mycket nervös och irriterad när han hör vilken händelse som vi intresserar oss för.

Han uppger att han inte känner till någonting alls om den misshandeln. Han vägrar även att svara på hur det går att få tag på Fuxborg för en kommentar:

– Han är inte här. Han arbetar inte för tillfället.

När kommer han att vara på plats?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag har ingen koll på hans arbetstider.

Fast ni delar ju på samma telefonnummer?

– Jag har svarat dig tre gånger. Hör du vad jag säger?? Jag kan inte svara på när han kommer i tjänst igen.

Skulle du kunna ta reda på det åt mig?

– Nej! Du får ringa på ett annat nummer. Hej då!

När Samhällsnytt når polisens kommunikatör Tommy Nyman säger han dock att Fuxborg är tjänstledig och inte kommer tillbaka till jobbet förrän den 8 maj. Han uppger samtidigt att polisens initiala uppgifter om en nazistattack mot syndikalisternas demonstration ”har ändrats”:

– Nej, det var inga som var anhängare utav NMR i alla fall vad vi kan nu förstå.

Men det är ju precis vad som Christer Fuxborg har sagt igår till medierna?

– Jag kan inte svara på det. Det var uppgifter som fanns igår, men de har nog redan ändrats.

Varifrån kommer den uppgiften?

– Jag kan inte svara på det eftersom jag inte vet det.

Hur vanligt är det att polisen misstänkliggör ett brottsoffer för ett våldsbrott på det här sättet?

– Jag kan inte svara på hur ofta det händer. Det är utifrån de uppgifter som man har vid tillfället. Jag jobbade annars inte med detta ärende.

Finns det någon anledning till att Christer Fuxborg som jobbat med ärendet är ledig idag?

– Han borde vara ledig antar jag, men jag vet inte.

Det förefaller märkligt för mig att han först sprider felaktiga uppgifter för att sedan bli ledig nästa dagen när journalisterna skulle ringa och kontrollera påståendet – samtidigt som ingen annan kan kommentera hans uttalande?

– Åh… Det har inget samband i alla fall. Om man jobbar på en helgdag så är man ledig dagen efter, så det är inte så konstigt.

Men det är inte en dag, utan en hel vecka i det här fallet, eller hur?

– Ja, men det är hans lediga dagar.

Detta är inte första gången som presstalesmannen Christer Fuxborg hamnar i blåsväder på grund av sina uttalanden i pressen. Mitt under migrantkrisen 2015 lät gränspolisen i Göteborg drygt 200 migranter utan inresetillstånd passera in i landet från en färja utan att tvinga dem att söka asyl eller återvända – vilket var ett brott mot Dublinförordningen. Fuxborg ursäktade agerandet med att säga:

– Man kan inte stirra sig blind på en lag.

Uttalandet kritiserades hårt i sociala medier vid den tiden.

Polisens kommunikationsenhet i region Väst har inga uppgifter kring utredningen av misshandelsfallet. På sociala medier har dock flera användare uppmärksammat att två av angriparna kan knytas till grupperingen Inte rasist men (IRM). En av dem påstås vara den kvinna som i videon syns försöka bryta Ulvens knäskål genom att trampa på den.

Tidigare polisanmäldes en annan profil knuten till IRM, Axel Luo Öhman, av frilansjournalisten Mattias Albinsson till följd av sina hot mot redaktionen på Samhällsnytt. I en tweet skrev Öhman att redaktionen ska ha ”varsitt nackskott”.

Samhällnytt har ställt ytterligare frågor till polisens kommunikatör Tommy Nyman.

Det är ändå en grov anklagelse som Christer Fuxborg igår riktade mot brottsoffret. Tänker polismyndigheten erbjuda mannen någon ursäkt?

– Jag vet inte det. Det har inte förts några sådana diskussioner så vitt jag känner till.

Vilket ansvar har polismyndigheten för att inte producera och sprida så kallade fake news?

– Vi har ett stort ansvar, ja.

Hur blir det då när sådant som gårdagens uttalande inträffar?

– Det är beklagligt förstås.

Syndikalisternas ungdomsförbund i Göteborg uppmärksammade emellertid misshandeln på Twitter med en smiley: