När en aggressiv narkoman besökte ett kafé i Stockholm hotade han att sticka en ung kvinna i personalen med ”smittat blod”. Polisen valde att inte rycka ut varpå VD:n Stefan Fritzdorf satte sig i bilen med gasen i botten för att hjälpa sin personal att få iväg den hotfulle narkomanen. Han stannades direkt av polisen för fortkörning och fick böter.

För något år sedan fick ett av Vivels kaféer i Stockholm torg ovälkommet besök. De unga tjejerna i personalen sa till en person som bytte om, tvättade sig och tog sprutor på toaletten att gå därifrån.

– Då ilsknade personen till, drog fram sprutan och hotade att sticka dem med ”smittat blod”, säger Fritzdorf i en intervju med Fplus.

Eftersom polisen inte ville rycka ut så tog VD:n saken i egna händer. Han satte sig i bilen och gasade för att kunna hjälpa tjejerna i personalen som var mycket rädda. Efter en kort sträcka blev han stoppad av en motorcykelpolis som gav honom böter för fortkörning.

– Jag försökte då att förklara för polisen att den enda anledningen till att jag har bråttom är att polisen väljer att inte åka ut när min personal larmar. Då ilsknade han till och jag fick kliva ur bilen, säger han.

Han berättar att hans personal har börjat tappa tron på rättssystemet.

– Anders Ygeman, Morgan Johansson och Stefan Löfven gör ju inget åt saken. Vi pratar om ett svek, säger han.

Ytterligare incidenter

Polisen struntade även i att rycka ut när konditoriet på Älvsjö torg strax innan stängning fick besök av fem män som startade ett våldsamt bråk, skrek och kastade glas, porslin, stolar och bord på varandra. Personalen bestod då av två kvinnor i 20-årsåldern som gömde sig i köket och ringde polisen – men utan att få någon hjälp.

En av tjejerna går nu regelbundet hos en psykolog för att bearbeta dels händelsen som skedde i juli, dels ett rån som hon utsattes för när hon inte jobbade för Vivels.

Ny bedrägeritrend

Fritzdorf vittnar även om en ny bedrägeritrend.

– Välklädda människor kommer in i butikerna och påstår att de har köpt till exempel tio tårtor och vill ha pengarna tillbaka, utan att ha vare sig kvitto eller tårtor kvar. De påstår att det har varit hårstrån i dem och allt möjligt. När personalen säger nej börjar de att skrika, bli hotfulla och ställa till scener, berättar han.

VD:n frågar sig varför man över huvud taget har en polis om de inte kan ingripa när två ensamma 20-åriga tjejer hotas av kriminella.