Mohamed Abdi Elmi 2

T.v. Mohamed Abdi Elmi. T.h. Genrebild. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Polisen jagar socialdemokraten Mohamed – misstänks blåst skattebetalarna på 25 miljoner

Publicerad 1/25/2021
Annons

Den tidigare socialdemokratiske politikern Mohamed Abdi Elmi som figurerat som misstänkt på ett 20-tal brottspunkter som bland annat rör felaktiga miljonbidrag, bokföringsbrott, konkurser och uppgjorda fotbollsmatcher är nu spårlöst försvunnen. Polisen har efterlyst den somaliske migranten efter ett tillslag på en adress och ett försök av en släkting att fly från Sverige.

I början av år 2019 uppmärksammade Samhällsnytt flera oegentligheter runt 39-årige Mohamed Abdi Elmi och hans affärsverksamhet med fotbollslaget Växjö United, tidigare registrerat som Sufstars – en del av Somaliska ungdomsföreningen, SUF.

LÄS ÄVEN: Somaliske S-politikerns fotbollsförening utreds – miljonbidrag, bokföringsbrott, konkurser och matchfixning

På klubbens numera nedstängda hemsida gick det att läsa att Växjö United/Sufstars är en fotbollsförening som är helt grundad på etnicitet. ”Föreningen startades år 2004 och har sedan dess varit för att vägleda nyanlända Somaliska ungdomar in i det Svenska samhället. Syftet är att främja integrationen mellan gamla och nyanlända Somaliska ungdomar och svenskar.”

Föreningen gick i konkurs 2015 och ledningen misstänks ligga bakom uppgjorda fotbollsmatcher, trafficking med afrikanska fotbollsspelare som lurats till Sverige och spelat med falska identiteter. Polisen inledde en förundersökning efter att division 3-laget på ett mystiskt sätt tappade en klar serieledning som skulle innebära uppflyttning till högre division.

I samband med lagets suspekta matchresultat har det samtidigt placerats onormalt stora summor pengar i matcherna genom vadslagningsbolag i Asien. I april 2019 uteslöts Växjö United ur Svenska fotbollförbundet.

Fick 25 miljoner från Arbetsförmedlingen

Vid sidan om misstänkt matchfixning har föreningen bland annat ägnat sig åt etableringslotsning av nyanlända i Sverige och erhållit över 25 miljoner kronor från Arbetsförmedlingen. Dessa pengar ska Abdi Elmi ha erhållit på falska grunder och han utreds därför att ha lurat Arbetsförmedlingen, rapporterar Expressen.

Det framgår att Abdi Elmi på enbart ett år ska ha mottagit hela 6,4 miljoner kronor trots att hans förening saknade bokföring och gick i konkurs. Vidare framgår det att Abdi Elmi har flera konkurser bakom sig och misstänks använda sig av målvakter för att fortsätta sin verksamhet.

Fotbollsföreningen är helt grundad på etnicitet. Foto: Faksimil Facebook

Polisen efterlyser tidigare S-politikern

Abdi Elmi var tidigare kommunpolitiker för Socialdemokraterna i Växjö men tvingades lämna partiet efter medieuppmärksamheten kring att han försatts i personlig konkurs med 1,2 miljoner kronor i skulder efter oegentligheterna i Somaliska föreningen.

Sedan dess har polisutredningarna mot Abdi Elmi och hans närstående fortsatt. På fredagen slog polisen till mot en adress kopplad till Abdi Elmi i Norrhult där man bland annat beslagtog datorer. Men den tidigare socialdemokratiske kommunpolitikern fanns inte på plats i fastigheten.

Enligt Expressen har polisen nu efterlyst Abdi Elmi Mohamed Abdi Elmi misstänkt för grovt bedrägeri. Vidare framgår det att en släkting till Abdi Elmi har försökt att fly från Sverige men stoppades av polisen på Arlanda flygplats. På måndagen rapporterade SR att släktingen är misstänkt för grovt bedrägeri.

Mohamed Abdi Elmi. Foto: Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: Palestinsk grönsakshandlare fejkade handikapp – försvann med miljoner

Vill du läsa mer av Samnytt?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons