Polisen uppges ha stoppat ett allvarligt brott vid Kalmar flygplats förra månaden. En uzbekisk kvinna misstänks ha förberett allmänfarlig ödeläggelse. Av polisutredningen framgår att kvinnan har kopplingar till ”radikal uzbekisk miljö”.

Det var klockan 8.54 den 16 maj som ett stort polispådrag initierades vid polishuset och på Kläckebergavägen vid flygplatsområdet, rapporterar Östra Småland.

Den småländska lokaltidningen har tagit del av information i en polisanmälan rörande händelsen som till stor del är hemlighetsstämplad. Det framgår att en kvinna har befunnit sig vid flygplatsområdet vid klockan 19.15 den 15 maj samt omkring 6.00 på morgonen den 16 maj. Där har ska hon ha uppfört sig annorlunda.

LÄS ÄVEN: Polisen anlitade illegala uzbeker för att städa skyddsobjekt på Arlanda

Enligt uppgifter ska NN ha betett sig konstigt genom att NN har vänt sig bort och skylt sitt ansikte när vittnen kör förbi. NN ska även ha haft någon form av väska/liggunderlag med sig.

Föremål vid flygplatsområde
Kvinnans signalement är sekretessbelagd och brottsbeskrivningen uppges även vara dold helt och hållet. En källa inom polisen uppger att det handlar om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, en term som vanligen används för olika typer av bomb- och sprängdåd.

Polisen ökade säkerheten vid polishuset med tungt beväpnad bevakning. Samtidigt inledde man en större insats vid flygplatsområdet där man sökte med bland annat hundpatruller vid inflygningsvägen och stängslet. Det framgår att föremål som kan ha varit av intresse påträffades.

Förföljde militärtransport med ammunition
Den mystiska kvinnan vid flygfältet är enligt polisen från Uzbekistan och har kopplingar till ”radikal uzbekisk miljö”. Det är en miljö som under de senaste åren har visat sig ha starka kopplingar till jihadistiska nätverk som Islamiska staten med bland annat terroristen Rakhmat Akilov samt den misstänkta terrorcell som Säkerhetspolisen slog till mot i april 2018.

LÄS ÄVEN: Migrationsverket vill stoppa utvisning av IS-terrorister: ”Riskerar tortyr och förföljelse”

Ett par dagar innan händelsen vid flygplatsen har kvinnan befunnit sig vid Kosta skjutfält där hon har förföljt en militärtransport med ammunition. Enligt militären uppfattade man att kvinnan bar på ett bombbälte. Händelsen är rubricerad som obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Resterande uppgifter är sekretessbelagda. Både polis och åklagare är förtegna och kommenterar inte överhuvudtaget händelserna.