En bugg fick polisen att tro att en blixt vållade branden i Ansgariikyrkan i Jönköping natten till 3 augusti. Det påstår förundersökningsledaren Rickard Finndahl i en intervju. När Samnytt ringer upp Finndahl vill han inte svara på våra frågor.
– Du har väldigt offensiv journalistik kan jag tycka, säger han.

Under torsdagen backade polisen från sin tidigare slutsats att branden i Ansgariikyrkan i Jönköping natten till 3 augusti var resultatet av ett blixtnedslag. Anledningen till att branden fram till dess skyllts på vädrets makter var en mystisk övervakningsfilm där polisen påstod sig ha sett en blixt slå ned i kyrkan.

LÄS MER: Polisen vägrar visa film på mystisk blixt som brände ned kyrka

När Samnytt under gårdagen pratade med Rickard Finndahl ville han inte kommentera helomvändningen.

– Jag kommenterar ingenting, sade han då.

LÄS ÄVEN: Polisen backar om blixtnedslag i kyrka

Blixten var ”en bugg”

Idag säger emellertid Rickard Finndahl till statsradion att anledningen till att polisen trodde sig se en blixt på videon berodde på ”en bugg”.

– Det är en bugg i den här filmen som gör att vi upplever det som en blixt, säger han.

Förundersökningsledaren påstår också att inte bara polisen, utan även SMHI sett den omtalade filmen.

– Den filmen som polisen fick ta del av, som man gav oss att titta på och även tekniker och även SMHI, där såg vi ett kraftigt ljussken på himlen och det upplevs helt enkelt som en blixt, förklarar Finndahl.

SMHI: Vi har inte sett filmen

Markus Andersén är chef för för underhållsverksamheten på SMHI.

– Alltså underhållet av våra mästationer av olika slag, förklarar han sin roll på myndigheten när Samnytt pratar med honom.

Markus Andersén är den person på SMHI som polisen haft tätast kontakt med gällande den mystiska blixten. Han säger emellertid till Samnytt att han inte fått se den film Rickard Finndahl påstår att SMHI fått se.

– Jag tvivlar på att någon på SMHI har sett den där övervakningsfilmen, men jag kan inte säga säkert, säger han.

Vill inte svara

När Samnytt ringer upp Rickard Finndahl, igen, vill han emellertid inte svara på om han varit i kontakt med någon mer på SMHI än Markus Andersén, och i sådana fall vem.

– Jag grottar inte ner mer i de där grejerna. Jag har pratat med dem, men jag kommer inte säga några namn vilka jag pratat med.

Jag pratade med Markus Andersén precis, han är chef för underhållsverksamheten, mätstationer, på SMHI. Han är tydligen den ni primärt varit i kontakt med, och han vet inte om ni eventuellt kan ha varit i kontakt med någon mer. Jag undrar om det är någon mer? Han säger att han inte har sett den här filmen?

– Då är det kanske någon mer vi har pratat med då.

Du vill inte säga vem?

– Nej, du får ta det via SMHI i sådana fall.

Rickard Finndahl passar även på att klaga på Samnytts journalistik, och att vi inte har lika ”bra approach” som statsradion och lokalmedier.

– Du har väldigt offensiv journalistik kan jag tycka, säger han.

Lyssna på samtalen nedan:

Såg en blixt

En person utanför polisen som har fått se övervakningsfilmen med den påstådda blixten är Lennart Bergström, ordförande för Ansgariikyrkan. Han säger att det förekom något i filmen som skulle kunna uppfattas vara en blixt.

– Det första intrycket kunde vara det, säger han till Samnytt.

– Det är en teknisk historia det där som man har gått igenom och förklarat.

Polisen har nu återupptagit förundersökningen av branden i Ansgariikyrkan natten till 3 augusti. Den film som ska ha legat till grund för slutsatsen att branden vållades av en blixt har polisen raderat. Samnytt har begärt, men nekats att få ta del av filmen.