På grund av en dålig ekonomisk situation blir fotbollsklubbar lätta offer för kriminella nätverk som håller på att bli en växande aktör inom idrotten. De riktar in sig på på människohandel, matchfixning och penningtvätt genom idrottsföreningar och tjänar stora pengar.

– Fotbollsklubbar är just nu en sockerbit för kriminella, säger Fredrik Gårdare vid polisens insatsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet till Sydsvenskan.

Inför säsongen 2018 slöt division 1-klubben Lunds BK ett avtal med en restaurangägare i Malmö som sponsor. Denna gick in med över 200 000 kronor om året för att en spelare från ett icke-EU-land skulle bli anställd av klubben och få en plats i a-truppen. Pengarna fortsatte betalas in i ytterligare två säsonger och spelarens kontrakt förlängdes trots en medioker insats på planen.

En granskning visade sedermera att klubbens agerande hjälpt personen få uppehållstillstånd och försett sponsorn med olaglig arbetskraft.

– Idag ser vi en annan bild än vad vi hade tidigare. Fler kriminella nätverk och fler välkända kriminella personer riktar in sig på fotbollen för att kunna göra stora pengar med lägre risktagande än vad som finns vid narkotikahandel, utpressning och vapenbrott. Det har gått åt fel håll de senaste åren och sprider sig snabbt, säger Fredrik Gårdare.

Lång och utdragen kamp

Riksidrottsförbundet, fotbollsförbundet och polisen jobbar sedan tre år tillbaka gemensamt med problematiken. Kampen förväntas dock bli lång och utdragen.

Man har uppgifter om nätverk som tagit uppemot 50 personer till Sverige via fotbollen och man lurar myndigheter genom att bland annat använda flera olika identiteter.

Gårdare räknar upp ett tiotal föreningar som på kort tid hamnat i en utsatt situation eller tagits över av kriminella.

– Det är något som vi sett mer och mer. Plötsligt blir situationen ogreppbar och de goda krafterna tvingas bort. De luras, mutas eller skräms bort.