polis-mobiltelefon
Inrikes

Polisen missar att granska tiotusentals tips om övergrepp

Publicerad 2/11/2023
Annons

Sedan 2018 har 13 000 av de tips om film- och bildmaterial som inkommit till polisen och som kan innehålla övergrepp på barn inte genomgått någon granskning. I materialet som inte granskats finns filmer som blivit virala efter att de spridits på nätet av andra ungdomar.

Från polisens sida menar man att det inte funnits resurser för kontinuerliga genomgångar av inkommande material. Källan för material är en amerikansk organisation som står för insamling.

LÄS ÄVEN: Irakisk kioskägare döms för pedofila våldtäkter

När material kommer till polisen görs en första gallring för att identifiera de mest allvarliga och akuten fallen. Kvarstår gör emellertid ett omfattande material som av olika skäl inte kunde kontrolleras vid första gallringen.

Det är dessa cirka 13 000 tips som man nu ämnar se över i en riktad insats. Insatsen kommer pågå fram till sommaren och för att skapa bättre tillgång till resurser har man fördelat tipsen över samtliga polisregioner.

Framför allt har man utökat den krets av medarbetare som får tillgång till att handskas med materialet. Detta förfarande har dock stött på patrull internt och kritik har uppstått eftersom kontakt med materialet kan få medarbetare som tar del av det att må dåligt.

LÄS ÄVEN: Här är Centerpartiets ALLA pedofilskandaler

I en skrivelse till Arbetsmiljöverket varnar huvudskyddsombudet för att det finns en oro bland polisanställda om att de som granskar detta material kan komma att bli sjuka till följd av exponeringen.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
763Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons