0
Inrikes

Polisen nekar Paludan och Park tillträde till Rosengård: ”Vågar inte göra sin plikt”

Publicerad 8/12/2020
Annons

Samhällsnytt kunde som första media rapportera att Rasmus Paludan, partiledare för det danska invandrings- och islamiskritiska partiet Stam kurs planerar att komma till Malmö för ett torgmöte tillsammans med den kontroversielle konstnären Dan Park under vilket bland annat ett exemplar av Koranen ska brännas. Nu meddelar polisen att man nekar sällskapet mötestillstånd i Rosengård med hänvisning till säkerhet. Paludan kommenterar till Samhällsnytt beslutet med att det är ”ett skamligt kapitel i Sveriges historia – dagen då svenska staten avlägsnade yttrandefriheten”.

Det är fredagen den 28 augusti klockan 12.00 som Park har planerat att anordna ett torgmöte utanför en moské i det invandrartäta och så kallade särskilt utsatta området Rosengård i Malmö i vilket man ska beröra islamisering och dess negativa konsekvenser. Park har även bjudit in Paludan att delta i och anordna koranbränning på platsen med motiveringen att grannländerna har liknande problem med massinvandring och välfärdsmigranter som bör belysas i större utsträckning.

LÄS ÄVEN: Dansk politiker till Malmö för torgmöte och koranbränning: ”Svenskar utrotas i sitt eget land”

Park: ”För många våldsbenägna muslimer”

Park berättar för Samhällsnytt att han på tisdagen mottagit besked från Mats Svensson som är kriminalinspektör och områdespolis i Rosengård att det inte blir något demonstrationstillstånd i Rosengård. Detta med hänvisning till säkerheten då det enligt polisen finns ”för många våldsbenägna muslimer” i området. När Park som alternativ föreslog närliggande Möllevångstorget blev det blankt nej innan han ens ansökt.

Jag pratade med polisen idag angående demonstrationstillståndet och utanför moskén eller någon annanstans på Rosengård var tydligen uteslutet på grund av säkerheten (för många våldsbenägna muslimer). Jag frågade om Möllevångstorget men det gick inte heller. Han sa att det skulle bli avslag. Så vad polisen hade att erbjuda var Fridhemstorget som ligger i närheten av Kronprinsen.

Vidare ska Svensson ha uppmärksammat för Park att bränna Koranen inte automatiskt utgör hets mot folkgrupp men att det under vissa omständigheter kan komma att betraktas som det.

På polisens hemsida går det att läsa att det ska mycket till för att rucka på de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna, där yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet ingår. Potentiella ordningsstörningar från motdemonstranter eller brist på resurser får inte ligga till grund för beslutfattande när man tillåter eller säger nej till en demonstration.

Grundlagsskyddet för demonstrationer är så starkt att det krävs mycket för att förbjuda sammankomsterna på grund av ordningsläget. Våldsanvändning på grund av motdemonstrationer är i normala fall inte ett sådant skäl. Polisen kan inte heller motivera ett nekande med resursbrist.

https://www.facebook.com/info.pressefotosdk/photos/bc.Abq3DpAtWNpanrbCyniQTHGEbVkzqa2LEk_NXi1F_IQwYu-buT3fA19yghcVdKIQPL-M6NImfkdnBdzuXFf3-74au7tyBpelTiw0FXMHAnKm0LMC9iSwqTXHJbX2zJYtWX3DUqqi26DKABVLBoy98DH7/2714517815442404/?opaqueCursor=Abpn9y0oOc5S02RgiQbqXtKu0bga_ivO0ylaH6rKHFOjIaVGnsphYJisXLw1lrkzAVjaNM93jonMX_qlL1M9QCZU2J8sV0Q_o8JSXLkWnVJKRQhRMOOwBd04Cw2fqlbqFTOvAshTQ2NtZiKkh8PsGfw_VQh6foLMM-rr3dovVEuzIZYfLeQe7hvKR_IhtUByFLeuTK9WjmNmE5b4gJpboJ1Q-Tcq0H6BCjFJl51Xoy8V93CTS6hJKbODNjRQf_0uCadd-aaT3tOlwEI1WQ3YtuZE6dIt1px65SvdVLCp_bV0qUW4CH5-f5KDmdUL9VdgSkbI-V-CEKaMl8_SyzBpFOVEtpTwoxYlEQTtu7jzPAPbqMhgIjTZIjZSV0owoShCczZjEIicjUIRy3GatfjWp631hRJRA5NGlMPTeLRxCa70Io4kJOlx381EuhvMcBs_24jjtUKxEEP7I4uWmQAaonLzdYxJ2sHEDmwuEtEofznlWQ

Ansvarig handläggare inte anträffbar

När vi kontaktar Mats Svensson är han fåordig. Han vill inte kommentera varför polisen har nekat tillstånd för hela Rosengård och på förhand också när det gäller Möllevångstorget. Detta trots att han är den polis som tagit besluten.

– Ni får prata med Rättsavdelningen, säger Svensson.

Samhällsnytt har på onsdagsförmiddagen utan framgång sökt ansvarig handläggare vid Rättsavdelningen för att höra hur polisen motiverar sitt beslut att neka tillstånd. Beskedet vi fått är att personen är anträffbar först på torsdagen.


Svensson eskorterar tidigare inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Faksimil Facebook

Jämför med muslimsk massbön på gatan

I sociala medier har vissa reagerat över Paludans plan att komma till Rosengård för att bränna Koranen, något som de menar är fel sätt att gå tillväga om man vill åstadkomma ett konstruktivt resultat.

Paludan anser själv att hans agerande kan jämföras med hur muslimer breder ut sig på gator med exempelvis massböner. Detta menar han är djupt provocerande för honom och många andra men något de måste acceptera i en demokrati.

–  Det är viktigt att förstå att hela konceptet med yttrandefrihet och demokrati är att, om du lever i en demokrati med yttrandefrihet så kommer du att bli förolämpad nästan varje dag av människor som antingen säger något eller gör något som du inte håller med om, berättar Paludan för en BBC-reporter.

Men Paludans torgmöten visar sig sällan accepteras. Nedan försöker en motdemonstrant bryta igenom polisens avspärrningar i Köpenhamn för att ta ifrån Paludan hans exemplar av Koranen.

– Allahu akbar, allahu akbar, wallah, jag ska ta koranen från honom.

Paludan: ”Skamfyllt kapitel i svensk historia”

Samhällsnytt har på onsdagen varit i kontakt med Paludan för att höra hur han ser på polisens beslut att hålla honom och konstnären Dan Park borta från Rosengård och Möllevångstorget med hänvisning till säkerheten.

– Svensk polis älskar uppenbarligen muslimer och törs inte göra sin plikt. Ett skamfyllt kapitel i Sveriges historia, dagen då den svenska staten avkägsnade yttrandefrihet och mötesfrihet, säger Paludan till Samhällsnytt.

Våldsamma upplopp i Danmark

Vid ett torgmöte som Stram kurs med Paludan i spetsen höll i den invandrardominerade stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn förra året kunde invandrargäng inte acceptera deras närvaro. Våldsamma upplopp utbröt i den danska huvudstaden vilket tvingade polisen att kommendera ut styrkor med kravallutrustning. Nedan ett axplock av bilder från händelserna.LÄS ÄVEN: Dansk politiker lekte med Koranen – invandrargäng svarade med upplopp

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons