Boende i ett flerfamiljshus i Västra Götaland utsattes för hela sju inbrott i sina källarförråd. När polisen fick larmet svarade myndigheten att man inte kommer skicka en patrull till platsen eftersom det är beordrat från ”högre makter” att inte åka på dessa ärenden.

Det var natten till julafton som tjuvarna slog till mot källarförråd på Februarigatan i Tibro kommun. Vid sidan om förråd bröt sig tjuvarna även in i en husvagn på parkeringen utanför.

LÄS ÄVEN: Polisen avkriminaliserar inbrott i fritidshus: ”Resurserna räcker inte”

Liv Eriksson är boende i området och hon vittnar om hur Polismyndigheten informerade henne över telefon om att de är beordrade att inte åka ut på inbrottsärenden. Vidare berättar Liv hur hon kände sig dumförklarad av personen hon talade med hos polisen.

– Jag tycker det är för jävligt rent ut sagt, berättar Liv för Sveriges Radio.

På juldagen skrev Liv ett inlägg i en lokal Facebookgrupp för Tibro där hon frågade sig ”vad lever vi i för värld? Här får man härja hur som helst utan att något händer”.

Statsreporter undrade vad polisnärvaro skulle lösa

I en intervju med statsradion tog reportern parti för Polismyndigheten genom att ifrågasätta vad polisens närvaro skulle lösa i ärendet.

– Sedan kanske det är så att inte går snabbare för dem att lösa det här brottet genom att en patrull kommer hit, spekulerar statsreportern.

– Nej, så kan det ju vara men det finns ju så att de kan ta DNA. Vi har en husvagn som har blivit utsatt för inbrott samma natt och där ligger det en kofot, svarar Liv reportern.

Inbrottstjuvarna klottrade i källaren. Foto: Faksimil Facebook

Polisen vill inte svara på frågor

Det framgår av rapporteringen att polisen i Östra Skaraborg inte kan svara på frågor om ärendet eftersom man inte kan hitta någon anmälan. De hänvisar istället till polisens kommunikationscentral i Göteborg.

LÄS ÄVEN: Polisen har öppet en dag i veckan – i fyra timmar