Polisen nonchalerar inbrott och vandalisering: ”Var ska man vända sig?”
Genrebild/Bild från övervakningskamera. Foto: Faksimil Facebook/Privat

En värmländsk företagare har utsatts för hela 14 inbrott och omfattande vandalisering lokalerna. Företagaren har anmält händelserna men myndigheten har inte bemödat sig med att ens besöka platsen utan lägger bara ned ärendena. Ansvarig polischef försvarar agerandet med att medborgarna måste förstå att myndigheten prioriterar i förhållande till sina resurser.

Leif Andersson driver ett återvinningsföretag i Deje beläget norr om Karlstad. Han har mellan den 8 maj och 7 juni i år utsatts för systematiska inbrott i företagslokalerna.

LÄS ÄVEN: Polisen avkriminaliserar inbrott i fritidshus: ”Resurserna räcker inte”

Leif känner sig uppgiven efter att ha anmält händelserna utan att få någon respons. Detta trots att han även har överlämnat spaningsuppslag i form av bilder från övervakningskameror.

– Det är ingen respons. Polisen kommer inte och de bara lägger ner ärendena, säger Andersson till statstelevisionen.

I inslaget frågar Leif var man ska vända sig för att få hjälp. I sin desperation över sin rättslösa situation frågar han sig nu om det är dags vända sig till motorcykelklubbar i stället för polisen för att få hjälp att hantera brotten.

Polisen svarar först efter medieuppmärksamhet

Det är först efter att händelsen fått uppmärksamhet i media som Polismyndigheten har bemödat sig att agera i ärendet. Rickard Roman är gruppchef vid polisens utredningsenhet i Värmland och han skyller deras frånvaro på den mänskliga faktorn – eftersom det påstås ha blivit ett missförstånd huruvida en brottsplatsundersökning var beställd och genomförd.

– Det är olyckligt att det blivit så här och vi beklagar det, säger Roman.

Vidare söker polischefen förståelse hos medborgarna för att myndigheten tvingas prioritera i sin verksamhet i förhållande till de resurser som finns.

LÄS ÄVEN: Polisen grep medborgargarde i Bengtsfors – gett kriminell ett kok stryk

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.