Polisen 9342

Genrebild gäng/Peter Sigurd. Foto: Faksimil Instagram/SVT

Inrikes

Polisen om gängvåldet: ”Skrämmande att det skjuts”

Publicerad 8/31/2021
Annons

Skjutningarna avlöser varandra runt om i landet. Sedan november 2016 har polisen registrerat hela 1 551 skjutningar. Polismannen Peter Sigurd är uttrycker oro över skjutningarna och frågar sig hur samhället kommer att se ut om tio år med den nuvarande utvecklingen där allt färre vill prata med polisen.
– Det är ju skrämmande att det skjuts, säger Sigurd.

Hälften av skjutningarna ska enligt polisens statistik ha inträffat utanför landets storstäder. En av dessa städer som är hårt drabbat av växande kriminalitet är Eskilstuna. Staden har tre områden, Lagersberg, Skiftinge och Fröslunda, som polisen klassar som så kallade utsatta områden.

LÄS ÄVEN: Tårögd polischef har lösningen för ’utsatt område’: ”Höj levnadsvillkoren”

Vidare har det skett ett 20-tal skjutningar under de senaste åren i staden. Peter Sigurd är kommunpolis i Eskilstuna och han berättar för TV4 att polisen började se tendenser till den här utvecklingen redan för tio till femton år sedan. Först nu beklagar han sig över att utvecklingen är skrämmande.

– Det är ju skrämmande helt enkelt att det skjuts. Det ska ju bara inte hända över huvudtaget men det är väl ett sätt att göra upp sinsemellan, säger Sigurd.

Polismannen uttrycker även oro för var samhället kommer vara i framtiden.

– Folk ser men ingen vågar prata med oss. Det är väldigt oroväckande. Hur kommer det att se ut om tio år, frågar polismannen.

Polisen ryter till – på Facebook

Efter gängmordet den 25 augusti i en restaurang i Linköping har polisen gått ut i sociala medier för att markera mot gängen. På Facebook skriver ”Tobbe”, yttre befäl, att ”det får helt enkelt vara nog nu”.

Enligt yttre befäl kommer polisen arbeta ”på ett offensivt sätt” och även ha en låg toleransnivå för felbeteenden. Det framgår inte av yttre befäls Facebookinlägg varför myndigheten tidigare inte har arbetat på sådant sätt.

LÄS ÄVEN: Poliser talar ut om utvecklingen i Sverige: ”Det kommer bara bli värre”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons