På skärtorsdagen meddelade polisen att man inte kan acceptera förvaltingsrättens dom rörande att det var fel av myndigheten att neka koranbränningar. Polismyndigheten i maskopi med Säkerhetspolisen överklagar domen i hopp om att inskränka de grundlagsfästa fri- och rättigheterna med hänvisning till att ”säkerhet väger tyngre”.

Tidigare i veckan meddelade förvaltningsrätten i Stockholm att Polismyndigheten saknade stöd att neka tillstånd för två koranbränningari februari utanför Turkiets ambassad och Iraks ambassad. Detta med hänvinsing till rikets säkerhet.

LÄS ÄVEN: Domstol: Fel av polisen neka koranbränningar

Myndighetens plötsliga ändring i frågan kommer efter att Rasmus Paludan i januari brände koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm vilket resulterade i ilska runt om i den muslimska världen. Turkiet valde även att pausa den pågående Nato-förhandlingen och krävde att Sverige ska ”bekämpa” islamkritiker.

LÄS ÄVEN: Erdogan: Koranbränning ett hatbrott – måste förbjudas

Förvaltningsrätten i Stockholm framförde tidigare i veckan att det inte finns stöd i lagen att stoppa koranbränningar med hänvisning till diffusa hot som inte har direkta och konkreta kopplingar till själva sammankomsten.

Nu svarar Polismyndigheten genom att driva rättsprocessen vidare. I ett pressmeddelande skriver Polismyndigheten att ”frågan är principiellt viktig” och att den därför måste prövas av högre instans.

LÄS ÄVEN: Jomshof efter korandomen: ”Polisen ska upprätthålla svensk lag – inte bryta mot den”

Säkerheten viktigare

Ola Österling, presstalesperson i polisregion Stockholm, lät tidigare i veckan meddela att myndighetens hållning i frågan är att ”säkerheten väger tyngre” vilket rättfärdigar att inskränka de grundlagsfästa fri- och rättigheterna.

– Vi är ju för att alla ska få uttrycka sin grundlagsskyddade fri- och rättigheter. I det här fallet har vi konstaterat att en koranbränning är hotdrivande i sådan omfattning att vi inte kan garantera ordningen och säkerheten. Vi har också det uppdraget i samhället att göra det. Då är det två värden som står mot varandra och som vi ser det väger säkerheten tyngre, sa Österling till Expressen.

LÄS ÄVEN: Toana deltog i stenkastning mot poliser – FRIAS