fredrik-laurin-svt-olaga-hot-feat

Bild: MyNewsdesk / Holger Ellgaard

Inrikes

Polisen slog till mot SVT-redaktör i tv-huset

Publicerad 10/7/2022
Annons

För ett par veckor sedan stormade polisen SVT:s byggnad vid Gärdet i centrala Stockholm. Detta efter larm om att en medarbetare hotat en eller flera andra på redaktionen och misstänktes ha fört in ett farligt föremål i huset. SVT:s ledning mörklade händelsen men erkänner nu att händelsen ägt runt och att den person som greps var Fredrik Laurin som haft ett flertal tunga uppdrag för statstelevisionen.

Det var den 20 september som en tungt beväpnad polisstyrka med buller och bång gick in på SVT:s redaktion och där grep journalisten och redaktören Fredrik Laurin. Denne hade då enligt larm till polisen uttalat hot mot sina medarbetare och haft med sig ett farligt föremål.

Mörklade händelsen

Uppgifter om polisingripandet kom i omlopp men att det skett förnekades initialt av SVT:s ledning och polisen ville varken bekräfta eller dementera. Nu erkänner statstelevisionens kommunikationschef Hanna Dowling att den spektakulära polisinsatsen ägde rum.

Dowling är dock fortsatt förtegen om vem den gripne är och hänvisar till att personen fortfarande är föremål för en ett pågående säkerhets- och personalärende.

SVT:s systerbolag SR bekräftar dock att det var SVT-profilen Fredrik Laurin som greps misstänkt för olaga hot. Han har haft en lång rad framskjutna uppdrag för stats-TV och även tilldelats stora journalistpriset.

Fick arbeta kvar

Enligt Hanna Dowling är polisutredningen nu nedlagd. Laurin ska ha uppgett att det misstänkta olaga hotet inte var allvarligt menat och det farliga föremålet visat sig vara en attrapp.

Kommunikationschefen uppger att Laurin trots gripandet och de allvarliga misstankarna aldrig togs ur tjänst. SVT ingår som en del i Sveriges totalförsvar. Huruvida Laurin blir föremål för några disciplinära åtgärder längre fram kan Dowling i nuläget inte svara på.

– Det kan jag inte kommentera. Men vi vill titta noggrant på vad det var som hände.

Hon anser att incidenten så här långt har hanterats ”helt enligt SVT:s rutiner”.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: SVT satsar på egen privat beväpnad polisstyrka

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons