Polisen till folket: ”Lyssna inte på Paludan – håll er hemma”

Rasmus Paludan reser nu land och rike runt för att informera om sitt nystartade parti Stram Kurs Sverige, systerparti det parti han tidigare ledde i Danmark och så när kom in i Folketinget med. I stället för att bistå Paludan gör polisen allt de kan för att ingen ska komma och lyssna. Nu riktar man en direkt uppmaning till alla svenskar att ”stanna hemma” – ju färre som får ta del av Stram Kurs partiprogram desto bättre är myndighetens budskap.

Ett av Paludans senaste stopp på valturnén var Borås. Medan övriga partier får hjälp av polisen att genomföra sina torgmöten och skydd mot våldsverkare och mötesstörare intar myndigheten motsatt hållning när det gäller Stram Kurs.

Boråspolisens talesperson Lars Hullegård riktade en direkt uppmaning till alla stadens invånare att inte komma och lyssna och uttryckte även som representant för myndigheten åsikten att ju färre som kommer desto bättre.

– Håll er hemma. Ju fler som inte kommer och lyssnar på honom desto bättre. Det bästa är att inte komma hit och lyssna. Jag hoppas att intresset är lågt, sade han i en intervju med Borås Tidning

@borastidning Polischefens uppmaning till boråsarna: ”Håll er hemma – hjälper inte att ta till våld” #borås #nyheter #paludan #rasmuspaludan #news #fyp #polisen ♬ original sound – Borås Tidning

Polisen får nu kritik för att inte iaktta den oväld som en myndighet ska göra. Man menar också att ett liknande uttalande om något annat politiskt parti och dess valmöten, i synnerhet i en valrörelse vore otänkbart.

Polistaktik hindrar Paludan att nå ut till väljarna

Motvilligt har Polismyndigheten tvingats bevilja tillstånd för Paludan att hålla sina valmöten eftersom avslag enligt en dom i förvaltningsrätten skulle utgöra grundlagsbrott. Men för att så få som möjligt ska kunna komma och lyssna till partiledaren ändrar polisen mötesplatsen i sista stund och då till någon avlägsen plats så att inte heller spontanlyssnare ska samlas.

Samnytt bevakar Paludans valturné och har kunnat konstatera att polisens som många menar odemokratiska obstruktionstaktik hittills varit framgångsrik. På flera ställen har det varit folktomt då man precis innan torgmötet flyttat det till någon avlägsen parkering eller liknande.

Tänker vidta rättsliga åtgärder mot polisen

Paludan är bestört över polisens agerande och kallar det för ”valsabotage”. Han säger att han kommer att vidta rättsliga åtgärder för att hävda sin grundlagsskyddade rätt att hålla valmöten som alla andra partier.

– De säger, ”ja du får ha ett torgmöte” och sedan placerar man mig långt ifrån allting och det är så klart olagligt. Det är rent sabotage och ett brott mot grundlagen, säger Paludan till Samnytt och fortsätter:

– Jag tänker överklaga. De gör det här medvetet och skiter i grundlagen bara för att de försöker slingra sig ur förvaltningsrättens dom på det här sättet.

Demonstrerar hela veckan

På lördagen håller Paludan demonstrationer i Uppsala och Stockholm. Därefter fortsätter han sin valturné på söndagen i Norrköping och Linköping.

LÄS MER: VIDEO: Se när invandraren stenar Paludan

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.