Svenska vänsteraktivister hade till onsdagskvällen utlyst en manifestation på Sergels Torg i Stockholm för den svarte amerikanske brottslingen och drogmissbrukaren George Floyd som avled i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis för några dagar sedan. Då aktivisterna inte respekterade rådande smittskyddsbegränsningar för folksamlingar tvingades polisen förklara demonstrationen olaglig och upplösa den.

I stället för det 50-tal personer som man fått tillstånd för trummade den identitetspolitiska svenska vänstern ihop ett tusental personer som i strid med gällande coronarestriktioner invaderade Sergels Torg i centrala huvudstaden. När polisen anlände för att upplösa den olagliga manifestationen uppstod visst tumult när många vägrade lyda polisens uppmaning.

– Vi skiter i det. Vi ska ha vår demonstration ändå, uppges en av de olagliga demonstranterna ha skrikit för att uppvigla andra att trotsa polisen och stanna kvar på platsen.

Manifestationen var utannonserad som ett identitetspolitiskt event för svarta under Black Lives Matter. Bilder från platsen visar dock att mycket få mörkhyade slöt upp. Nästan alla var vita svenskar och med en påtaglig övervikt för kvinnor.

Många av de som avvisades från Sergels Torg uppges ha fortsatt sitt olagliga demonstrerande på andra platser i staden. Polisen uppges då inte ha ingripit.

authorimage

Tyckte du denna bevakning av Black Lives Matter var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!