Polisen varnar för våg av åldringsrån i hemmet – så här skyddar du dig

Under de senaste dagarna har flera äldre personer lurats att släppa in okända personer i hemmet för att bli rånade på diverse saker.

Senast på måndagskvällen fick en kvinna född 1933 i Örebro besök av två män i uniform som uppgav att de är poliser som skulle skydda hennes värdesaker då det inte är tryggt att ha dem hemma. Eventuellt kan de ha ringt till kvinnan innan de kom på besök. Männen försvann med smycken och betalkort.

Polisen förtydligar nu att de inte jobbar på det här sättet och uppmanar till att vara kritisk mot okända besökare.

LÄS ÄVEN: Åldring i 95-årsåldern misshandlad och rånad

Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Under tiden du kontrollerar personens ID-handling, gå in i bostaden och lås dörren med besökaren kvar utanför.

Ifall man trots allt släpper in någon okänd person, var då uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad. Ha gärna ytterdörren låst medan du är hemma.

Lås in värdesaker

Vidare uppmanar polisen till att inte förvara alltför stora summor pengar hemma och undvik att förvara pengar och värdesaker synligt. Förvara dem i stället inlåsta.

Man ska också vara försiktig med bankkort, bankomatkoder och portkoder. Fotografera gärna värdesaker och se över hur dom förvaras.

Rånförsök

Tidigare samma dag blev en annan äldre kvinna i Örebro utsatt för ett liknande brott. En kvinna i 90-årsåldern ringer till polisen och säger att en man har ringt till henne och uppgett att han är polis.

Mannen har sagt att han ska komma hem till henne för att fotografera hennes smycken eftersom att det har varit flera stölder i huset.

Kvinnan säger att hon har läst om detta och att hon inte tror på att han är polis. Då rubriceringen är förberedelse till grov stöld verkar man inte ha fått med sig något denna gång.

Anhållen misstänkt för grovt bedrägeri

Ett par dagar innan anhålls en misstänkt för grovt bedrägeri mot en kvinna i 90-årsåldern.

Fallet gäller Göteborg den 14 april då en man har ringt en kvinna i 90-årsåldern och uppgett att han är polis och vill dokumentera värdesaker i kvinnans hem. Det kommer sedan hem en man till kvinnan.

När han lämnar bostaden har han tagit med sig värdesaker i form av bland annat smycken och ett bankomatkort. Mannen ska enligt uppgift även ha försökt tilltvinga sig en vigselring på kvinnans finger med hjälp av diskmedel, men misslyckats.

Under utredningsarbetet har polisen fått fram en misstänkt man i 20-årsåldern. Han grips och sitter nu anhållen misstänkt för grovt bedrägeri samt föregivande av allmän ställning.

LÄS ÄVEN: Abshir och Rihab blåste svenska pensionärer på besparingar – får korta fängelsestraff

denna sida har polisen samlat tips om hur åldringar kan förebygga att utsättas för brott i hemmet.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.