Enligt klimatextremister som Svenska dagbladet talat med har polisen blivit alltmer hårdhänta mot dem. Den bilden delar man dock inte fullt ut på polisen.

I SvD:s artikelserie ”Aktivist mot sin vilja” skriver man på torsdagen om polisens agerande i samband med klimatextremister som utför upprepade sabotage mot trafiken i Stockholm, vilket bland annat lett till att man stoppat en ambulans på utryckning och orsakat enorma köer.

I slutet av oktober dömdes tolv klimatextremister efter ett av många sabotage i Stockholmstrafiken. Åklagaren yrkade på fängelsestraff för tio av dem men i stället blev nio stycken dömda till villkorlig dom och övriga till skyddstillsyn.

LÄS ÄVEN: Klimatextremister hindrade ambulans – SLIPPER fängelse

Enligt SvD har upplever klimatextremisterna att polisens bemötande har blivit tuffare, något polisintendent Peter Ågren tror kan handla om att aktivisterna och polisen tolkar saker olika. Han medger samtidigt att polisen oftare kan ha använt sig av hårdare tag.

Han understryker att det är viktigt för polisen att man ska kunna framföra sitt budskap men att man inte kommit överens om undantagsfall där polisen haft rätt att begränsa yttrandefriheten.

Största respekt

Inte sällan hävdar klimatextremister att de inte har något annat val än att utföra sina aktioner på grund av en annalkande katastrof, som man hänvisat till i decennier med påståenden som att ”vi har tio år på oss”.

LÄS ÄVEN: POLISENS EXKLUSIVA VIDEO: HÄR blockerar klimatextremister ambulans vid sjukhuset

På frågan om det är ”förståeligt” att klimatextremisterna utför sina aktioner svarar Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling så här:

– Civil olydnad ska man ha respekt för, vi tar det på allra största allvar. Vi välkomnar protester i samhället och det gäller även klimataktivister som inte följer de parlamentariska metoderna. Vi har den största respekt för dem.