Tidigare idag berättade Samhällsnytt om misstankar om att granatexplosionen i Vårby gård i söndags egentligen kan ha varit ett terrordåd. Säkerhetspolisen är förtegen och vill varken avfärda möjligheten eller dementera sin inblandning i utredningen av händelsen. Men nu går polisen ut med en ovanlig uppmaning till svenskarna – rör inte föremål på allmän plats.

Totalförsvarets forskningsinstituts expert Svante Karlsson sa tidigare idag i en intervju till Samhällsnytt att man inte ska röra ett misstänkt föremål på gatan:

– Nej, nej! Absolut inte! Absolut inte! Det ska tillkallas polis.

Polismyndighetens presskommunikatör Tove Hägg är inne på samma spår när Samhällsnytt når henne på telefon:

– Vet du inte vad det är för föremål du ser på marken så ska du ju inte plocka det. Det är ju så att handgranater blivit lite vanligare den senaste tiden. Så om du ser någonting som du tror kan vara ett farligt föremål så är det bättre om du stannar kvar och ringer polisen.

Hur ska man känna igen ett farligt föremål?

– Ser man någonting som man är osäker på… och då menar jag inte detta utan även till exempel en pistol ska du inte plocka upp heller, eller paket… Om du inte kan specificera det och inte kan säga själv att det är ofarligt då får du låta det ligga kvar.

Finns det någon risk för upprepning av söndagens händelse?

– Det vi kan konstatera är att vi har haft en händelse. Sedan blir ju tyvärr handgranater vanligare och vanligare i olika kriminella sammanhang så vi kan aldrig säga säkert att det inte blir av.

LÄS MER: Försvarets expert: Granatexplosion i Vårby gård kan ha varit terrordåd

Under dagen lade polismyndigheten ut ett meddelande till allmänheten med uppmaning att inte röra föremål på allmän plats:

”Framförallt så ska man aldrig röra ett föremål på allmän plats om du inte är säker på att det är ofarligt”, citeras Bertil Olofsson som är chef för nationella bombskyddet i meddelandet.

Splitter från en exploderande handgranat kan kastas iväg flera hundra meter och åstadkomma stora skador. Polisen uppmanar därför allmänheten att ringa 112 ”direkt” om man fattar misstanke.

Enligt upplysningen kommer de allra flesta handgranater i Sverige från f.d. Jugoslavien.