vill-inte-du-ska-do
Inrikes

Polisens skrämseltaktik: Ge gängkriminella dödsångest

Publicerad 16:15
Annons

De invandringsrelaterade gängkriminella dödskjutningarna fortsätter i oförminskad takt trots upprepade utfästelser från politiskt håll om att ”knäcka gängen” och ”paradigmskifte”. Allt oftare drabbar våldet nu tredje person och oskyldiga anhöriga till gängmedlemmar. Polisens senaste giv för att få stopp på skjutningarna är att skrämma de kriminella till dödsångest.

Det grova väpnade och dödliga gängvåldet ligger kvar på en extremt hög nivå och eskalerar på sina håll ytterligare. En av de platserna är Uppsala eller mer specifikt stadens invandrardominerade så kallade ”utsatta” områden.

Polisen i Uppsala beslutade därför i samråd med staden politiker och andra myndigheter och aktörer att börja implementera den hårt kritiserade metoden ”Sluta skjut” i hopp om att det ska få ned dödstalen.

LÄS MER: ”Hård press” på gängkriminella – ska tvingas delta i gruppsamtal och äta pizza

Tredje person oftare drabbad

Det som bekymrar polisen mest är att oskyldiga förbipasserande nu oftare än tidigare kommer i vägen för kulorna och att man i större utsträckning går på anhöriga till kriminella trots att dessa inte är involverade i någon brottslighet. Antalet fall där de kriminella skjuter fel person har också ökat.

Sluta skjut-metoden går ut på att bjuda de gängkriminella på pizza och vädja till dem att sluta skjuta på varandra. På platser där den prövats tidigare har initiativen kantats av fiaskon och skandaler. Metoden har också kritiserats mer principiellt.

LÄS ÄVEN: Polisens ”Sluta skjut” faller platt – hälften misstänkta för nya grova brott

Dödsångest i fokus

I Uppsala testar man nu att lägga större vikt vid den del av metoden som går ut på att ingjuta dödsångest i de gängkriminella i hopp om att lyckas skrämma bort dem från den brottsliga banan.

Vi vill inte att du ska dö. Även din familj och de du umgås med riskerar att utsättas för fara” skriver man i brev som postats till gängen, underförstått att detta är vad som kommer att ske om de inte växlar över till ett hederligt leverne.

– Syftet är att få personer att bryta med det kriminella livet, säger Ann-Christine Dahlén, avdelningschef vid socialförvaltningen i Uppsala som också är inblandade i projektet.

LÄS ÄVEN: Fika ska stoppa gängvåldet

Ingen som nappat på brevet

Ingen av de gängkriminella som fått brevet har hittills valt att svara eller på annat sätt signalera att de tagit till sig av innehåller och funderar på att börja vandra den smala vägen. Ändå är ansvariga hoppfulla om att det ska fungera och vara det som får mordvågen att ebba ut.

Att man på det här sättet försöker ingjuta dödsskräck i de kriminella försvaras med att det är metoder som gängmedlemmarna själva använder sig av i konflikterna med varandra. Man hoppas att det är ett språk som brottslingarna ska förstå och att de som inte bryr sig om sina egna liv kanske har några nära och kära som de inte vill se mördade.

LÄS ÄVEN: Rinkebys nya fritidsgård ska stoppa gängrekrytering med pärlplattor och dans

Sverige nu som Mexiko

Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, vittnar om att anhöriga till kriminella på kort tid ökat som måltavlor i gänguppgörelserna i Uppsala. Han jämför situationen med Mexiko och säger att Sverige bör titta på hur polisen där agerar.

Han nämner också att en god bit över tusen personer numera ingår i de invandrarkriminella klanerna och gängen, bara i Uppsala.

– Vi har fått ungefär 1 260 individer som ingår i gäng, klan eller nätverksmiljö i regionen. Av dessa är 571 individer lokaliserade i polisområde Uppsala, där de senaste skjutningarna ägt rum. Ett hundratal av dessa är knutna till det som pågår just nu.

LÄS ÄVEN: Svenska polisens ”Sluta skjut”-kampanj hånas utomlands

Polisen maktlös om trenden eskalerar

Ett par hundra av dessa är det man primärt anser är särskilt våldsbenägna och genom att ha anhöriga också mottagliga för Sluta skjut-initiativets vädjan och skrämsel. Om trenden att ge sig på varandras familjer och släktingar eskalerar ytterligare kommer polisen, som redan nu har svårt att hantera gängkriminaliteten, att helt förlora kontrollen, förklarar Poljarevius

– Dessa tvåhundra personer har familj och släkt så det blir ett stort antal människor som bor på många olika adresser att hålla koll på. Även om alla våra poliser i Uppsala enbart jobbade med att övervaka anhöriga dygnet runt, skulle resurserna inte räcka.

LÄS ÄVEN: Skjutningarna på nya rekordnivåer: ”Fruktansvärt år framför oss”

Kriminolog pessimistisk

Manne Gerell som är kriminolog vid Malmö universitet är pessimistisk till att polisen ska kunna knäcka gängen i allmänhet och få stopp på den nya trenden att ge sig på anhöriga i synnerhet.

– Jag tror att det är svårt att få stopp på det här. När det väl har skett en upptrappning blir det som en terrorbalans, det blir svårt att få någon att backa från det.

Han menar att invandrargängen idag har etablerat sig så starkt i Sverige att det enda polisen kan hoppas på är att gängledarna på gammalt känt maffiavis träffas och själva sinsemellan kommer överens om att mördandet är ”bad for business” och kommer överens om att lägga ned blodsfejderna.

– Men det är svårt när det finns så många kriminella aktörer och nätverk. Man måste få många, om inte alla, nätverk att ansluta sig till en sån överenskommelse och backa från den här metoden, säger Gerell.

LÄS ÄVEN: ”Sluta skjut” ska få stopp på organiserad brottslighet i Stockholm

Flera uppmärksammade fall

Trenden att ge sig på anhöriga fick stor uppmärksamhet för ett antal år sedan när flickvännen till en känd gängledare sköts ihjäl på öppen gata i Malmö med sitt lilla barn i famnen. Ingen har fällts för det mordet.

I Uppsala gav en händelse av det slaget nyligen stora rubriker när en kvinna i 60-årsåldern sköts till döds i ett av staden invandrarområden. Kvinnan var mamma till en gängbrottsling och brottet kopplas till gängledaren Rawa Majid, kallad ”Kurdiska räven”, som basar över det så kallade Foxnätverket och håller sig undan den svenska rättvisan i Turkiet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
824Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons